PROROČANSTVO SE ISPUNILO: Neka se Zapad spremi! On je novi ruski ministar sporta - želi da okreči Kremlj u belo i vrati Julijanski kalendar

Novosti online

14. 05. 2024. u 20:28

Nedugo nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao ukaz o imenovanju Mihaila Mišustina za premijera Ruske Federacije, postalo je poznato i ko će biti novi ruski ministar sporta.

ПРОРОЧАНСТВО СЕ ИСПУНИЛО: Нека се Запад спреми! Он је нови руски министар спорта - жели да окречи Кремљ у бело и врати Јулијански календар

Ilustracija

Ili, ako spadate u one koji su pazili šta priča Vladimir Žirinovski, ruski političar čija su se brojna "proročanstva" - ispunila, novi ministar sporta Rusije se "znao" već godinama unazad.

U pitanju je Mihail Degtjarjov, 42-godišnji guverner Habarovskog kraja, jedna prilično živopisna ličnost. Ne samo zato što je rekao da uopšte nije očekivao da će biti predložen za ovu funkciju.


On se do 2000. godine vrlo ozbiljno bavio mačevanjem, bio je i član juniorske reprezentacije Rusije. Iako nije bio, recimo, svetski prvak, ili višestruki šampion države, 2011. je stekao zvanje "zaslužni sportista Rusije" jer je ustanovljeno da je ostvario više nego dovoljan broj pobeda nad vrhunskim ruskim i stranim sportistima u jednoj sezoni.


- Dvaput sam ja tu normu ispunjavao, ali nisam predavao dokumenta (za dobijanje zvanja "zaslužni sportista Rusije") - rekao je ovaj političar za Sports.ru, dodajući: - A onda, u sezoni 2009/2010, kao poslanik u skupštini Samarske gubernije, o svom trošku sam putovao na sve etape Kupa Rusije, ostvario neophodan broj pobeda, kompletirao dokumentaciju i konačno je predao ministarstvu sporta.

Ministarstvu na čijem će sada on biti čelu.

A baš to je i prorekao sada pokojni Žirinovski, o kome je i sam Degtjarov napisao knjigu ("Prorok o svojoj otadžbini"), a za kog je Vladimir Žirinovski svojevremeno rekao da bi ga trebalo staviti na čelo ministarstva.

- Pa, evo vam ga Degtjarjov, neka bude ministar sporta! Dokle god tamo stavljaju ljude koji nisu nalik njemu, biće problema - citira portal "Šampionat" reči Žirinovskog novinaru Sergeju Jegorovu. A evo i video-dokaza tog proročanstva:

Sam Degtjarjov nije po završetku mačevalačke karijere, prosto, "bio političar". On je u sedmom sazivu ruske Državne Dume bio na čelu komiteta za fizičku kuluturu, sport, turizam i mlade. Od 2017. je član predsednikovog Saveta za razvoj fizičke kulture i sporta. Član je i uprave Hokejaškog saveza Rusije.

Ali, budući ruski ministar sporta daleko je zanimljiviji zbog onoga što govori i radi, nego zbog onoga što su puki biografski podaci.

Recimo, u "svađi" je sa filolozima, jer je uveo termin "Želim da Habarovskom kraju donesem - nepopravljivu korist".

- Filolozi me ispravljaju, kažu da ne može tako da se govori. Ali, ja želim da to pričam, i želim da tako radim, da korist koju donosim bude takva, da ne može da se popravi (na još bolje).

Od izjava, ali i inicijativa koje je kao poslanik imao, ruski mediji podsećaju i na sledeće:

- predložio je da se Kremlj prekreči u belo;

- javno je razmišljao o tome da se uvede Dan treznosti (u sklopu borbe sa alkoholizmom)

- predlagao da se za himnu uvede "Bože, cara čuvaj!" (što je bila himna Ruske imperije od 1833. do 1917. godine)

- hteo je da se kalendar promeni i da se računanje vremena vrati na julijansko (koje koriste Ruska pravoslavna Crkva, Srpska pravoslavna crkva i druge).

Pomenuti portal "Šampionat" je svoj tekst o novom ruskom ministru sporta zaključio i jednom šaljivom epizodom, ali i snažnim uverenjem:

"Ponekad se sa njim dogode i veoma zabavne anegdote. Na primer, 2020. godine, dok je bio na čelu komiteta Dume za sport, Mihail Degtjarjov je čestitao mladoj hokejaškoj reprezentaciji osvajanje Svetskog prvenstva. Ali, zapravo, na televiziji je bila prikazana repriza trijumfa iz finala odigranog 2011. Ruku na srce, nije on bio jedini koji je bio zbunjen tog dana...

Degtjarjov još uvek nije zvanično postao ministar sporta. Ali, to je, po svoj prilici, samo formalnost. Sa Mihailom Vladimirovičem Degtjarovom ruski sport definitivno neće biti dosadan. Biće tu sigurno novih krilatica, sočnih rasprava sa (predsednikom Međunarodnog olimpijskog komiteta, Tomasom) Bahom i svima drugima, ali biće i grandioznih projekata.

Glavna stvar je da će sve to biti na korist našeg sporta. Nepopravljivu korist".

---

(Ako vas sport, ne samo ruski, zanima - pratite ga na sportskim stranicama portala Novosti. Na sasvim ste dobrom mestu).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku