FEDERER JE PROŠLOST! Novi rekord od danas je u vlasništvu Novaka Đokovića

S. Rajić

07. 04. 2024. u 08:30

REKORDI se "lepe" za Novaka Đokovića. Novi u kolekciji najboljeg tenisera svih vremena od danas je taj da je postao najstariji "broj jedan" u belom sportu. Sa 36 godina i 321 danom, Nole je prestigao dosadašnjeg lidera u ovoj kategoriji Rodžera Federera.

ФЕДЕРЕР ЈЕ ПРОШЛОСТ! Нови рекорд од данас је у власништву Новака Ђоковића

Foto: Profimedia

Naš as ovih dana privlači veliku pažnju u Monte Karlu, dok se sprema za prvi masters turnira na šljaci. Na kompleksu u Kneževini velika je gužva pored terena na kojima trenira. I pored toga što je duboko zagazio u četvrtu deceniju života, na rezultatima se to ne oseti. Štaviše, otkako je Đoković oduvao 30 svećica na torti, 22 maja 2017. godine, teniske brojke i podvizi koji su usledili su neverovatni.

Od 98 titula u karijeri čak 31, nešto manje od trećine, došla je posle 30. godine. Podjednako impresivno deluje podatak da je od rekordne 24 grend slem titule, u ovom periodu podigao tačno polovinu - 12! Toliko je u celoj karijeri imao legendarni Australijanac Roj Emerson, a dve više Amerikanac Pit Sampras. Poređenja radi, Nadal od 30. godine osvojio osam GS trofeja, dok je Federer daleko iza sa četiri. Zanimljivo u Open eri, isti broj posle 30, kao i Švajcarac, imaju i Ken Rozvel i Rod Lejver.

Takođe, od 40 kruna na mastersima, Novak ih je ugrabio deset u četvrtoj deceniji. To je veoma blizu koliko u celoj karijeri ima pridruženi član "velike trojke" Endi Marej. Škot je u karijeri stigao do 14 "hiljadarki". Isto tako, dva od ukupno sedam pehara podigao je Nole i na završnom mastersu sezone. Na tome mu sigurno zavidi Nadal, koji nema nijedan, dok je Federer svih šest prigrabio pre 30. rođendana.

Iako je Đoković "zakasnio" i tek sa 24 godine zaseo na čelo ATP liste u julu 2011, po čemu je kaskao za Nadalom i Federerom, vrh i dalje drži najduže i najviše. Sutra će započeti 420. sedmicu kao najbolji, ali ako bi se posmatrao učinak posle 30, srpski igrač će biti na "koti 145". Daleko siromašniji su Bik sa Majorke sa 49, a tek na 25 Federer, a da ne govorimo o Mareju koji je stao na 41 nedelji u čitavoj karijeri.

Posle 30. rođendana, osvojio 12 grend slemova, 10 mastersa, uz 145 nedelja na prvom ATP mestu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

ROLAN GAROS UVEO VELIKU PROMENU: Novak Đoković je oduševljen!