SRBIJA POMERA GRANICE: Beograd rame uz rame sa evropskim trkačkim metropolama

Novosti online

28. 07. 2023. u 10:23

Početak drugog dela trkačke sezone u Srbiji zakazan je za 9. septembar održavanjem „10K Belgrade“, nove trke u organizaciji Beogradskog maratona u dužini od 10 kilometara. To je još jedan krupan korak Beograda u jačanju trkačkog pokreta u Srbiji i regionu.

СРБИЈА ПОМЕРА ГРАНИЦЕ: Београд раме уз раме са европским тркачким метрополама

Foto: Maraton

Ovom trkom se srpska prestonica svrstala u red velikih evropskih i svetskih gradova, koji već imaju dugu tradiciju održavanja uličnih trka na 10 kilometara.

Neke od njih imaju izrazito veliki broj učesnika, poput one u Atlanti u Sjedinjenim Američkim Državama, koja je imala preko 55 hiljada trkača 2011. godine, dok je trka u Vankuveru na ovoj distanci okupila preko 50 hiljada takmičara.

Trke na 10 kilometara se često održavaju i na važne datume. Čuvena je novogodišnja trka San Silvestre Valjekana, koja je na programu svakog 31. decembra u Madridu, prestonici Španije.

Najpoznatija takmičenja na 10 kilometara su ona u Valensiji i Pragu. U Valensiji 2020. godine svetski rekord u muškoj konkurenciji je postavio Roneks Kipruto sa 26:24, dok je u glavnom gradu Češke 2017. godine njegova sunarodnica Džojslin Džepkosgeji postavila granicu snova sa 29:42.

Start i cilj trke u Beogradu biće u Parku prijateljstva na Ušću, gde će takođe biti organizovano zajedničko zagrevanje i razgibavanje, ali i bogat zabavni sadržaj kako za sve učesnike trke, tako i za publiku.

Prijave za trku „10K Belgrade“ su otvorene i moguće je prijaviti se putem sajta Beogradskog maratona.

Do kraja godine u organizaciji Beogradskog maratona biće održane još dve trke i to 1. oktobra ženska trka na Adi kao i 4. Jesenji polumaraton koji je programu krajem novembra.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

BRUKA NA ROLAN GAROSU: Da li je moguće da su ovo uradili Olgi Danilović nakon današnje senzacije?!