DERBIJI OVO NE PAMTE: Zvezda petom vezanom pobedom nad Partizanom stigla na korak od krunisanja

V. Preradović

15. 05. 2024. u 22:32

NI kada je razlika u kvalitetu bila ubedljivo na strani jednih ili drugih, nikad se nije desilo da neki od večitih rivala ima tako dug pobednički niz. Crvena zvezda je u drugom meču finala ABA lige ostvarila peti uzastopni trijumf nad Partizanom (80:73) i stigla na korak do titule i skoro garantovanog učešća u Evroligi naredne sezone.

ДЕРБИЈИ ОВО НЕ ПАМТЕ: Звезда петом везаном победом над Партизаном стигла на корак од крунисања

Photo: ABA League j.t.d./Dragana Stjepanović

Prvu šansu za sedmo krunisanje imaće u nedelju u „Areni“ (20.30), prvi put u protivničkom navijačkom okruženju u ovoj plej-of seriji.

Neki drugi aduti u drugom finalnom derbiju, sa istim rezultatskim efektom u prvom poluvremenu. Na strani crveno-belih, u odnosu na prošli meč, najviše je odudarala igra Nedovića. Kada uđe u zen stanje uma, i dalje je jedan od najboljih košgetera na evropskim parketima. U prvoj polovini meča delovao je kao zvezda spuštena sa NBA neba i postigao više od polovine poena svog tima - 21! Nije mu zasmetao Panter kao čuvar, ali ni Avramović kao defanzivna napast poznata širom sveta.

Kod crno-belih, Naneli je odigrao pasivno poluvreme bez poena (u prvom meču 27). Povučen je bio i Panter sa tek dva šuta i jednom trojkom, tako da je osa oko koje se obrtala igra spoljne linije bio Dožer. Kada je glavom u utakmici, Pi Džej je najbliži tome da unlaži hroničnu boljku Partizana, nedostatak plejmejkera.

Centri i jednih i drugih imali su marginalne košgeterske uloge, ali su Kaboklo i Smailagić uspostavili apsolutnu nadmoć u vazdušnom prostoru. Sedam ofanzivnih skokova crno-belih, ukupan odnos 24:10 u prvom poluvremenu, na čemu su gosti brzo otopili prednost domaćina od osam poena. Večiti rivali su ponovo bili jednako neprecizni u trojkaškom odmeravanju i jednako im je nedostajao učinak nekih izuzetno važnih igrača. Zvezdi Teodosić, Bolomboj i Gedraitis, Partizanu Ledej, Panter i Naneli.

U prve dve četvrtine nismo gledali kvalitetnu košarku u poređenju sa budžetima večitih. U trećoj četvrtini su se standardi srozali ispod svakog kriterijuma. Obradovićev tim je za sedam minuta postigao svega šest poena, Sferopulosov je bio nešto manje loš. Ta mala razlika pretvorena je u najveću rezultatsku posle prve trojke Gedraitisa u finalu (56:47). Partizan se oporavio do kraja deonice zahvaljujući nepromišljenim faulovima Zvezdinih igrača u bonusu i šuterskom nadahnuću Smita, koji je pogodio tri trojke od ukupno šest svog tima u prvih 30 minuta igre.

Relativno mirna atmsofera za uslove finalnih derbija usijala se početkom poslednje četvrtine, kada je Ponitki dosuđen nesportski faul zbog povlačenja za šorts Bolomboja. Obradovićevom uspešnom čelendžu prethodila je reakcija sportskog direktora Savića, na koga se momentalno sručila lavina uvreda sa tribina. Iza te zavese obostranog revolta Teodosić je asistencijama pozvao Bolomboja na utakmicu.

Na ulasku u poslednju četvrtinu postalo je jasno da će pobednik biti tim sa manje grešaka, a ne tim sa više dobrih poteza. Crveno-beli su manje grešili i imali koju dobru odluku više, posebno spona Teodosić - Bolomboj kao pravo rešenje za protivničku odbranu preuzimanjem, u kojoj je Panter ostavljen na milost i nemilost američko-ruskom centru. Sa linije penala doneo je Zvezdi prvu dvocifrenu prednost dva minuta pre kraja.

Možda su se navijači Partizana nadali da će u tih 120 sekundi proraditi Panter i Naneli, ali ovo nije bilo njihovo veče. Ako sebi dozvole još jedno crno veče, crno-beli bi lako mogli da predaju jadransku krunu večitom rivalu već posle tri finalne utakmice.

C. ZVEZDA - PARTIZAN 80:73 (17:19, 21:19, 23:19, 19:16)

DVORANA „Aleksandar Nikolić“. Gledalaca: 7.867. Sudije: Javor, Obrknežević, Koljenšić.

C. ZVEZDA: Smart, Lazarević, Teodosić 9 (1/2 za dva, 1/5 za tri, 7 as, 4 sk), Tompkins 8 (2/4 za tri), Davidovac 7, Mitrović 2 (4 as), Lazić 10, Bolomboj 10, Nedović 21 (7/8 za dva, 1/5 za tri), Gedraitis 3 (1/4 za tri), Gilespi 2, Dos Santos 8 (5 sk, 4 as).

PARTIZAN: Smit 12 (4/7 za tri), Ledej 11 (1/4 za dva, 1/1 za tri), Avramović 8, Panter 7 (1/5 za dva, 1/3 za tri), Smailagić 3, Naneli 2 (0/3 za dva, 0/6 za tri, 6 sk), Trifunović, Anđušić, Dožer 11 (4/7 za dva, 0/3 za tri, 4 sk, 3 as), Ponitka 4 (5 sk), Kaminski 4, Kaboklo 11 (6 sk).

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima