DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima

Novosti online

15. 05. 2024. u 22:43

Denver i Nikola Jokić su bili poniženi u prve dve utakmice sa Minesotom. I to poniženi pred sopstvenim navijačima, u mečevima na "milju nadmorske visine", u hali koja predstavlja najteže NBA gostovanje, ali u kojoj su Timbervulfsi razneli Nagetse. Sa 0:2 kao preteškim teretom na leđima trebalo je putovati na dva meča u gostima, gde je mogla da se završi Denverova sezona, ali... sve se promenilo. Sada, posle nestvarnih Jokićevih bravura, Denver vodi sa 3:2. I, izgleda da je za to kriva - večera. Na koju su pozvani svi igrači Nagetsa, osim jednog - Jokiću možda i najdražeg. Onog koji je letos doputovao u Srbiju da bi se družio sa našom i svetskom košarkaškom zvezdom.

ДЕНВЕР = ЧУДО: Како је тајна вечера Нагетса на коју није позван само Јокићев омиљни саиграч спасила сезону Николи и НБА шампионима

FOTO: Tanjug/AP

"Novosti" vam prenose kako je tu priču ispričao novinar američkog "Atletika", Sem Amik.

I, ona ide - ovako:

"Jadan Aron Gordon.

Nikola Jokić i Aron Gordon / FOTO: FIBA.Basketball

Kada visoki igrač Denver nagetsa dođe u Mineapolis u sredu (a branioci trona se nalaze u idealnoj poziciji da završe ovu polufinalnu seriju Zapadne konferencije protiv Timbervulfsa u kojoj su ne tako davno delovali kao gotovi), njegovi saigrači će otići u omiljeni restoran bez njega, i to pred 6. utakmicu. Otići će bez njega i pored toga što je on ekstremno važan za ekipu i, zapravo, što je on - opšte voljeno biće. Prosto, ovaj 28-godišnjak je jedini član ekipe koji nije pozvan na timsko jačanje duha.

- Di-Džej, svi idete na timsku večeru? - Gordon je pitao veterana Deandrea Džordana koji je bio prekoputa u svlačionici nakon njihove pobede od 112:97 u petoj utakmici, odigranoj u Bol areni (u Denveru) u utorak uveče, utakmice koja im je donela treći uzastopni trijumf i 3:2 u seriji.

Džordan, oranizator nekih društvenih dešavanja samo za igrače, koja bi mogla da uđu u klupsku istoriju ako Denver preživi ovu seriju, nije želeo da odstupi od svog sujevernog stava:

- Ideamo, ali bez tebe - odgovorio je Džordan Gordonu, dodajući: - Vidimo se u sledećoj rundi (plej-ofa). Izvini, druže. Donećemo ti nešto "za poneti".

Gordon, koji je bio izuzetno mrzovoljan pokraj svog ormarića kada su se Nagetsi raspadali samo osam dana ranije, odgovorio je ogromnim osmehom. Tako nasmejan je potom poručio:

- Razumem, razumem!

Aron Gordon, zvezda Denver  nagetsa i omiljeni saigrač Nikola Jokića / FOTO: Tanjug/AP

Ali, šta je to Gordon uradio da bi "zaslužio" ovo progonstvo sa ovog provoda za drugare, sa večere sa svojom košarkaškom braćom? 

Prosto, bio je jedini igrač koji nije stigao na vreme na večeru u Mineapolisu prošlog četvrtka, kada je pokušaj odbrane titule Nagetsa bio pred neslavnim završetkom (nakon one katastrofalne prve dve utakmice protiv Minesote). A to okupljanje je bilo upravo ono što je svima u timu trebalo da malo razvedre ona najmračnija raspoloženja koja su ih zadesila.

Svi znaju šta se potom desilo. Nagetsi su ponovo počeli da igraju kao Nagetsi, a glavni među njima je (sada) trostruki MVP Nikola Jokić. Tako su šampioni 'preuzeli' treću utakmicu na dominantan način. A kada se već to desilo, i kada su već 'bogovi košarke' jasno ukazali na važnost ove tajne večere za sve što je ekipu mučilo, doneta je odluka da Gordonu neće biti dozvoljeno da prisustvuje na narednim takvim okupljanja - sve dok ih sreća na parketu služi.

Tako su u subotu uveče ponovo pili i večerali bez njega, i to u istom restoranu, a zatim izjednačili na 2-2 u seriji, takođe u Target centru. Gordon će, eto, sada ponovo morati da se samostalno provodi u Mineapolisu. I istini za volju, ne može da bude srećniji zbog te činjenice.

Postoji li jasniji znak da će ovi Nagetsi učiniti sve što mogu da preokrenu ovaj scenario skroz u svoju korist? Preokrenuli su oni naglavačke sve narative u ove poslednje tri utakmice, i to na način na koji se retko viđa u ovo doba godine, pa sada nema povratka - bez obzira na to koliko 'usamljenih obroka' Aron Gordon mora da izdrži na tom putu", piše Amik.

Podsećajući potom da su igrači Minesote dominirali u prve dve utakmice, da je njihov novi, mladi, supertalentovani vođa, Entoni Edvards, čak izmamio neke "MVP!" povike u Denveru, a da su Timbervulfsi čiji je prvi operativac, a "stvoritelj" ovih Nagetsa, Tim Koneli, napravio Minesotinu ekipu baš da bi Jokić zaustavila, upravo to i učinili povevši sa 2-0, pomenuti autor je podsetio i na sledeće:

Jokić je pred peti meč dobio svoju treću MVP nagradu, a onda imao partiju za pamćenje: 40 poena, šut iz igre 15/22, "uz najveću štetu koju je rivalu činio dok ga je čuvao četvorostruki najbolji defanzivac lige, Rudi Gober. O, da, Jokić je imao i 13 asistencija, nijednu izgubljenu loptu, sedam skokova, dve krađe i blokadu", piše novinar Atletika, dodajući:

"Nakon što je delovao prilično sumnjiv u te prve dve utakmice, kada su visoki igrači Minesote bili toliko efikasni da je Jokić rekao da će možda morati da se klonira, jer je to, izgleda, jedino rešenje, baš on od tada u proseku beleži 33 poena (uz 60,6 odsto šuta iz igre), 9,7 asistencija, 9,3 skoka, 2,7 ukradenih lopti i 1,7 blokade u ove poslednje tri utakmice. Osim brojeva, istinski povratak Jokićeve košarkaške veličine je ogroman 'podizač duha' za ovu grupu Nagetsa koja je očigledno bila zbunjena zašto se tako mučio ranije u seriji. Isto (podizanje duha saigračima, prim. prev.) se ne može reći za njegovog kolegu, superzvezdu Minesote.

Entoni Edvards i navijačica Denver nagetsa / FOTO: Tanjug/AP

Posle svih zasluženih 'reflektora nacije' koji su došli sa Edvardsovom spektakularnom igrom, od naizgled beskonačnih poređenja sa Majklom Džordanom do intervjua u 'Dobro jutro, Ameriko' posle 2. utakmice koja je bila 'mejnstrim' i visokog profila koliko god je to moguće, 22-godišnji Entoni Edvards je imao prvu lošu partiju u ovoj seriji (18 poena, uz šut 5 od 15, te devet asistencija, četiri skoka, četiri izgubljene lopte). Svakako, nije mu od pomoći bilo to što je njegov kolega iz spoljne linije, veteran Majk Konli, bio van terena sa upalom desne Ahilove tetive, ali ovo nije bio isti Edvards kog smo videli u prve četiri utakmice.

A ako čujete (Denverovog veterana) Redžija Džeksona, shvatili biste da se ništa od ovoga ne bi dogodilo da Nagetsi nisu pronašli način da promene energiju koja je bila 'isključena' od početka doigravanja.

- Čitav ovaj plej-of, pre treće utakmice sa Minesote, bili smo tako... stisnusti - rekao je Džekson za Atletik. - Bili smo srećni što smo odradili posao protiv Lejkersa (u prvom kolu), ali mi tada još uvek nismo igrali našu najbolju košarku. I... prosto možete da osetite kada ste previše napeti. Ušli smo u prvu utakmicu (protiv Minesote) i rekli smo: 'Moramo da pobedimo', ali uopšte nismo ličili na sebe. Druga utakmica, dobili smo po zadnjici, a i dalje nismo bili svoji.

Preokret je počeo, otkriva Redži Džekson, kada su svi sedeli na okupu tokom te prve večere, pre 3. utakmice s Minesotom.

- Zaista smo samo gledali četvrti meč između Niksa i Indijane - priseća se Džekson. - Nekoliko nas je popilo po čašu vina. Samo smo iskreno ćaskali, a razgovor je bio duhovit, šalili smo se. Svi su bili opušteni. Svi su prestali da budu toliko napeti oko toga kako 'moramo da pobedimo', ili kako 'moramo da budemo savršeni u našim košarkaškim šemama'. Mislim da smo, prosto, dotad previše razmišljali o svemu. I, mislim da je bilo dobro da budemo jedni uz druge i da, konačno, dišemo. Morali smo da budemo jedni uz druge, da... Znali smo vrlo dobro šta 'moramo da uradimo' i znali smo da treba 'nešto da postignemo'. Ali, bilo je to vreme između utakmica, vreme da se predahne, udahne, opusti i razgovara o životu. To je zaista pomoglo.

Napori Deandrea Džordana se, ipak, tu nisu zaustavili.

Deandre Džordan grli Džamala Mareja i Džulijana Strotera na "klupi" Denver nagetsa / FOTO: Tanjug/AP

Kao što se naširoko izveštavalo posle 3. utakmice, on je ubedio trenera Nagetsa Majkla Melouna da podeli sa timom dvominutni 'užasni video snimak' medijskih stručnjaka koji predviđaju smrt Denvera posle prva dva meča. To motivaciono umetničko delo, koje je napravio član video osoblja ove ekipe, Džordan je poslao saigračima u grupnom ćaskanju.

Što se tiče Arona Gordona, on se i sam začudio ekstremnim promenama emocija koje su proizašle iz njihove poslednje dve utakmice kod kuće. Timbervulfsi su ih osramotili u 2. meču, odigranom 6. maja, a tada je i Gordon, pored mnogih Nagetsa (podjednako igrača i trenera) izgubio prisebnost na ne baš idealan način. Iako nije imao koristi od večere sa svojim saigračima, u smislu da se i on sa njima na taj način opusti u ta tri dana između 2. i 3. utakmice, odlučio je da krene u jednu nesebičnu kupovinu. Bio je to njegov način da preokrene svoju 'mentalnu plimu'.

- Kupio sam nekoliko trotočkaša za svoju porodicu - rekao je Gordon za Atletik. - Malo kupovne terapije. Eto, bio sam ušao da kupim samo jedan, ali... velikodušnost (prodavaca) i samo malo zabave su pomogli.

U tome se svi slažu", zaključuje Sem Amik u priči o tome kako je opuštanje pomoglo Nagetsima da otklone stres i zagraju u svom stilu.

Šampionskom.

Ili - Nikolinom.

Nikola Jokić Foto: EPA-EFE/DUSTIN BRADFORD

Nikola Jokić - statistika

Ove sezone, do plej-ofa, Jokić je prosečno postizao 26,4 poena, a imao i 12,4 skoka i devet asistencija po NBA utakmici.

U plej-ofu, Jokićeva statistika protiv Lejkersa je bila impresivna - 28,2 poena, 16,2 skoka, 10 asistencija, 1,2 "krađe" uz 59% uspešnosti šuta iz igre (a 33% kada se radi o trojkama) i 92% sa linije penala. 

U toku je serija sa Minesotom, u okviru polufinala Zapadne konferencije, a trenutni rezultat je pomenutih 3-2 u seriji koja se igra dok neko ne pobedi četiri puta.

Kada opet igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored utakmica:

Denver nagetsi i Minesota Timbervulvsi igraju po sledećem rasporedu (po našem, srednjoevropskom vremenu)

Utakmica broj 6 - u Minesoti, u petak, 17. maja, u 2.30.

Ako bude potrebe, eventualna majstorica igrala bi se u nedelju, 19. maja (ili ponedeljak po našem vremenu, u zavisnosti od termina koji bude određen) u Denveru.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja završen je u nedelju, 14. aprila 2024, kada su svi timovi odigrali po 82 utakmice. 

Nakon zavreštka plej-in turnira za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, 20. aprila počela je zvanična faza plej-ofa.

Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. NBA draft se održava 26. i 27. juna.

Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, viola da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

SPEKTAKL U ATINI: Olimpijakos bi da ispiše istoriju, "viola" da prekine post bez trofeja dug 23 godine!

GRČKI velikan Olimpijakos i prošlogodišnji vicešampion Fiorentina boriće se za naslov novog prvaka Lige konferencija na ''OPAP areni'' u Atini (21.00). Pirej je od Atine udaljen samo desetak kilometara, tako da je jasno ko će imati veću podršku na ovom meču, ali uloga blagog favorita ipak pripada Violi koja se nada da će biti uspešnija nego što je bio slučaj pre godinu dana u Pragu.

29. 05. 2024. u 07:35

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)