VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!

Novosti online

29. 04. 2024. u 19:56 >> 19:11

Nikola Jokić i njegov klub, Denver nagets, do prekjuče je, bar "na papiru", delovao kao sigurni pobednik plej-of serije sa Los Anđeles lejkersima. Ali, nije samo poraz od "jezerdžija" u četvrtom meču problem u kome su se našli šampioni.

ВЕЛИКА ФРКА У ДЕНВЕРУ: Никола Јокић и НБА шампиони упали у проблеме!

FOTO: Tanjug/AP

"Novosti" su vas već izvestile kako jedan od najvažnijih igrača Nagetsa, Džamal Marej, možda neće zaigrati u petoj utakmici serije u kojoj Denver vodi sa 3:1, a jedna pobeda ga deli od prolaska dalje.

No, to je svega jedan od razloga za glavobolju Jokićevog trenera, Majkla Melouna, i njegovog stručnog štaba.

Jeste, 3:0 protiv Lejkersa na startu plej-ofa i činjenica da je čuveni klub doživeo čak 11 poraza u nizu od ekipe iz Kolorada delovali su kao idealna slika za još jedno "čišćenje" NBA giganta iz "grada anđela", baš kao u prošlogodišnjem finalu Zapadne konferencije. Ali...

Poteškoće sa kojima Melounova ekipa nastupa na startu ovog doigravanja, sve su uočljivije.

Triput se desilo da Lejkersi počnu bolje, da vode i sa dvocifrenom razlikom, da imaju sve u svojim rukama, pa šampion onda preokrene. To se, međutim, nije dogodilo u četvrtoj utakmici (u subotu je domaćin u Los Anđelesu trijumfovao sa 119:108), ali ne samo zato što je Denver bio ofanzivno loš, već zato što se u odbrani - raspadao.

- Ono je smešno kako smo mi igrali u reketu. Na svakom tajmautu smo zvučali kao pokvarena ploča, samo se spominjao reket, reket, reket. Primili smo čak 72 poena iz reketa na ovom meču! Do poluvremena - čak 42, što je neverovatna brojka. Šutirali su sa 64% preciznosti iz reketa. A sve počinje od naše odbrane u tranziciji. Uz to, mnogo puta su se probijali pokraj nas posle driblinga. Ne mislim da smo igrali dovoljno snažno, niti dovoljno posvećeno - rekao je Meloun posle poraza.

Ali, nije problem samo u tome.

  • Denver je gubio bar sa 15 razlike u dve od četiri odigrane utakmice.
  • Denver je vodio samo 41 minut u dosadašnjem toku ove serije, odnosno oko deset minuta po meču.
  • Da nije bilo Marejevog šuta za pobedu uz zvuk sirene u drugoj utakmici, Denver ne bi imao nijedno vođstvo u drugom poluvremenu tog susreta.
  • Na svakom poluvremenu dosadašnjih mečava, Lejkersi su vodili.

A šut?

To je tek posebna priča.

Denver u ovom plej-ofu šutira trojke 37/134, što je manje od 28 odsto. Ako se izuzmu Jokić i Majkl Porter junior, ostatak Nagetsa sa distance šutira protiv Lejkersa 17/87, što je neverovatnih, a minijaturnih 19%.

Ukoliko prođu Lejkerse, aktuelni šampioni će igrati sa Minesotom. A njen tim je i snažniji i fizički spremniji od Lejkersa. Timbervulvsi kao da su pravljeni da se suprotsave ovom Denveru, imaju "dugačku klupu", a dobre mlade igrače. Imaju i još bolju "pretnju u reketu" (tandem Rudi Gober - Karl-Entoni Tauns) i, zaista, kao da ih je bivši izvršni direktor Nagetsa, a sada Minesote (čiji je i predsednik, a i suvlasnik) Tim Konoli, pravio da igraju protiv "Jokićevog Denvera". Mada i sa Ol-star rivalima dobro izlaze na kraj - Minesota je sa 4:0 "počistila" Feniks, predvođen Kevinom Durantom, Devinom Bukerom i Bredlijem Bilom.

Pred Jokićem i saigračima je, ipak, najpre jedan drugačiji zadatak - da završe posao sa Lebronom Džejmsom, Entonijem Dejvisom i ostatkom Lejkersa. A potom će biti sasvim dovoljno vremena za novu "porciju" glavobolja.

Dobra stvar je što, za razliku od prethodnih plej-of izazova, ovi Nagetsi znaju kako da se iz teških situacija izdignu. I to toliko, da postanu NBA šampioni.

Nikola Jokić - statistika

Ove sezone, do plej-ofa, Jokić je prosečno postizao 26,4 poena, a imao i 12,4 skoka i devet asistencija po NBA utakmici.

U plej-ofu, Jokićeva statistika na prva četiri meča je (prosečno) 29 poena, 15 skokova, deset asistencija, 1,5 "krađa", uz šut od 60% za dva poena, 38,5% za tri, 92,6% sa linije slobodnih bacanja.

Kada opet igraju Nikola Jokić i Denver? Raspored:

Denver nagetsi igraju naredni NBA plej-of meč na svom terenu - peta utakmica sa Lejkersima na programu je, po našem vremenu, u 4 ujutru, u utorak 30. aprila.

NBA liga, sezona 2023/2024 - termini, plej-of, Olimpijske igre...

Ligaški deo nadmetanja završen je u nedelju, 14. aprila 2024, kada su svi timovi odigrali po 82 utakmice. 

Nakon zavreštka plej-in turnira za timove od 7. do 10. mesta u obe konferencije, 20. aprila počela je zvanična faza plej-ofa.

Veliko finale je, kada se o prvom meču borbe za pehar radi, zakazano za 6. jun, a moguća majstorica igrala bi se 23. juna. Samo mesec dana kasnije, 26. jula, u Parizu počinju 33. Letnje olimpijske igre, koje traju do 11. avgusta.

A ako vam se košarka sviđa, NBA kao njen sastavni deo, kao i sve što u njoj rade Nikola Jokić i Denver, ali i ne samo oni već i svi ostali srpski i drugi asovi, pratite ih na sportskim stranicama portala "Novosti". 

Na sasvim ste dobrom mestu.

Bonus video:  Nikola Jokić - od dobroćudnog debeljuce, do najboljeg i najplaćenijeg košarkaša na svetu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo