AMERI SU ZAPANJENI: Evo šta je uradio sin Peđe Stojakovića

Novosti online

18. 03. 2024. u 21:00

OTAC mu je bio jedan od najboljih šutera u istoriji NBA lige, a on je krenuo svojim košarkaškim putem i sa čuvenim prezimenom na leđima. I, kako stvari stoje, već je počeo da pravi korake o kojima "bruji" Amerika.

АМЕРИ СУ ЗАПАЊЕНИ: Ево шта је урадио син Пеђе Стојаковића

Foto: N.Paraušić

Andrej Stojaković ima 19 godina i sin je legendarnog srpskog košarkaša Predraga Peđe Stojakovića.

Mlada nada košarke igra na poziciji krila, visok je tačno 200 centimetara, a nakon što je 2023. završio srednju školu, rešio je da prihvati poziv jednog od najpoznatijih univerziteta na svetu - "potpisao" je za Stenford.

Stenford je "nedosanjani san" mnogih na ovoj planeti - u pitanju je univerzitet koji je iznedrio čak 58 dobitnika Nobelovih nagrada, a iako je "pravi učenjački centar" kako ga mnogi smatraju, izuzetno vodi računa i o sportskom životu. Tako su njegovi studenti čak 131 put bili prvaci Amerike u ekipnim sportovima, po čemu im nema ravnih (iako su mnogi drugi univerziteti daleko poznatiji i uspešniji - u košarci Kentaki, na primer, ili američkom fudbalu Alabama, Džordžija, USC... Pa opet, "đaci" Stenforda su čak 296 puta osvajali olimpijske medalje, od čega 150 zlatnih.

Međutim, iako je i uprava košarkaške ekipe Stenforda bila među onima koji su ostali zadivljeni kada su videli šta to srednjoškoloac Andrej Stojaković sve ume sa košarkaškom loptom...

... desilo se nešto neočekivano.

Nakon samo 32 utakmice u debitantskoj koledž sezoni, Andrej Stojaković je rešio da zatraži transfer, odnosno da napusti Stenford.

U američkom univerzitetskom sistemu, ulazak u "transfer portal" obavlja se na inicijativu studenta-sportiste, posle čega je njegov univerzitet dužan da ga ubaci u tu javnu bazu podataka, kako bi druge školske ustanove mogle da ga angažuju.

Stojaković nije imao malu minutažu za početnika, 22,3 minuta po meču, a proseci su mu bili 7,8 poena (šut iz igre 40,9%, sa linije penala svega 52,8%, a trojke 32,7%), uz 3,4 skoka, 0,9 asistencija i 1,2 izgubljene lopte po meču.

Na Stenford se jako teško "ulazi", ali - Andrej Stojaković je rešio da odande "izađe".

Gde će nastaviti karijeru, biće poznato u danima koji su pred nama.

Nema sumnje da će to biti neka "košarkaškija" sredina, naročito ako se uzme da je nedavno ubacio 20 poena Univerzitetu Južna Kalifornija (USC "trojanci", za koje igraju i sin Lebrona Džejmsa, Broni, ali i Ajzea Kolije, kome se predviđa izuzetno visoka pozicija na NBA draftu, po  nekima možda čak i prva).

Evo kako je sin slavnog srpskog košgetera protiv njih odigrao:

Peđa Stojaković - biografija, NBA uspesi, porodica...

Predrag Peđa Stojaković je, podsetimo, bio NBA šampion sa Dalasom (2011. godine), triput je učestvovao na Ol-star mečevima, u dva navrata bio najbolji šuter trojki, a posle fantastične karijere u najjačoj ligi sveta (ukupno 13.647 poena, odnosno 17 po meču, uz 3.782 skoka (4,7 po meču) i 1.408 asistencija (1,8 po meču)), njegov dres sa brojem 16 je povučen iz upotrebe u Sakramento Kingsima.

Srbija ga pamti i po nezaboravnim uspesima reprezentacije, recimo zlatu na Evropskom prvenstvu 2001. i onom čuvenom osvajanju titule na Mundobasketu u Indijanapolisu 2002.  godine.

Andrej Stojaković je jedno od troje dece Peđe Stojakovića i lepe Grkinje, manekenke Aleke Kamile.

BONUS VIDEO Kako je Beograd dočekao košarkaše koji su u Indijanapolisu dobili i "Drim tim"

 

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!