PRIČA SRBINA ZA HOLIVUD: Novom treneru Toronta Darku Rajakoviću isplatila se jedna preskupa večera

V. P.

03. 08. 2023. u 22:47

KADA su se Toronto Reptorsi rastali sa Nikom Nursom, na audiciji za novog trenera bilo je mnogo kandidata. Većina zvučnijeg imena od Darka Rajakovića, ali je pobedio 44-godišnji Čačanin i tako postao tek drugi evropski stručnjak kojem je NBA tim poverio glavnu ulogu. I prvi je bio Srbin - Igor Kokoškov.

ПРИЧА СРБИНА ЗА ХОЛИВУД: Новом тренеру Торонта Дарку Рајаковићу исплатила се једна прескупа вечера

FOTO: Tanjug/AP

O tom neobičnom putu, za američki „Atletik“ govorili su Rajaković i generalni menadžer Oklahome Sem Presti koji je, dok je radio u San Antoniju, došao u Beograd da vidi trenera mlađih selekcija Crvene zvezde i jednog od skauta Sparsa.

- Sećam se da sam ga gledao kako trenira dvanaestogodišnjake u sali bez grejanja. i kao da je trenirao - prisetio se Presti, a na to se nadovezao Rajaković:

- Za nas je to bio normalan dan. Sem je sedeo na tribinama i smrzavao se.

Darko je rešio da mu to nadoknadi večerom u jednom luksuznom restoranu.

- Kada smo ušli, videli smo neke poznate fudbalske zvezde, glumce. Pozlilo mi je, pomislio sam: “Ovo će biti skupo”. Skoro ceo moj bankovni račun je pao na nulu nakon te večere. Ali, bilo je vredno truda, baš kao i lečenje prijatelja.

KAD NEMAŠ LAPTOP...

DOK je radio skautske izveštaje za Sparse, Rajaković nije imao laptop.

- Tada sam tek počeo da izlazim sa svojom ženom. Uzeo bih ceo kompjuter, stavio ga u auto i sastavio u njenom stanu. Tamo sam radio, potom bih ga izneo kada završim sa poslom. Lepe uspomene.

Presti mu se kasnije odužio pozivom da radi u timu Oklahome koji nastupa u razvojnoj NBA ligi, nakon dve sezone postao je asistent u stručnom štabu Tandera (2014-2019). Potom jedna godina u Finiksu, tri u Memfisu i posao glavnog trenera Toronta kao američki san sina fabričkih radnika, koji je na vreme uvideo da neće uspeti kao igrač i posvetio se drugom pozivu.

- Kada sam napunio 16 godina, shvatio sam da neću biti sledeći Stokton.

Počeo je da trenira omladinsku selekciju u rodnom Čačku, tri godine kasnije prešao u omladinski tim Zvezde.

- Trenirao sam dve ekipe, generacije do 16 i 18 godina, što znači dva treninga dnevno, dve utakmice za vikend. U isto vreme studirao i otišao na košarkašku akademiju za trenera. Nemam pojma kako sam uspeo.

BONUS VIDEO: A POSLE ZLATA - HIMNA, I TO KAKO! Ovako je grmelo "Bože pravde" posle evro-titule srpskih juniora

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

ROLAN GAROS U POTPUNOM ŠOKU: Uradili sve da Novak Đoković ispadne, pa im se obilo o glavu i sad ne znaju šta da rade!

Novak Đoković je na antologijski način prošao u četvrtfinale Rolan Garosa, ali je dan kasnije morao da se povuče sa tog grend slem turnira. Ispostavilo se da je razlog veoma ozbiljan, iako je na mogućnost da se nešto tako desi - upravo Nole i upozorovao organizatore. Sada on plaća skupu cenu, ali... i čelnici tog grend slema "čupaju kosu". Evo i zašto.

08. 06. 2024. u 17:30

Komentari (1)

VELIKA TUGA: Preminuo mladi trener