SUDIJA JE "BELI MEDVED"! UEFA izašla sa tektonskim promenama pred Evropsko prvenstvo u Nemačkoj

Novosti online

16. 05. 2024. u 09:22

Manje od mesec dana ostalo je do Evropskog prvenstva u Nemačkoj, a predsednik komiteta sudija UEFA Roberto Roseti izjavio je da će samo kapiteni biti ti koji smeju da priđu arbitrima i da protestuju tokom mečeva prilikom donošenja odluka.

СУДИЈА ЈЕ БЕЛИ МЕДВЕД! УЕФА изашла са тектонским променама пред Европско првенство у Немачкој

Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Italijan Roseti izašao je u javnost sa krucijalnom promenom i to manje od 30 dana pred početak kontinentalne smotre, čiji će akter biti i fudbalska reprezentacija Srbije.

Svako neprimereno ponašanje nakon faula, ofsajda ili poništenog gola, bilo kakve odluke sudija, a da im ne priđe kapiten nacionalnog tima, biće sankcionisano žutim kartonom.

- Važno je i hoćemo da naglasimo da želimo isključivo da kapiten reprezentacije razgovara sa sudijom. To će biti dužnost kapitena, da osiguraju da njegovi saigrači budu na distanci od sudije. Svaki igrač koji bude ignorisao ulogu svog kapitena i bude prišao sudiji, pokazujući mu bilo kakvo nepoštovanje ili neslaganje sa odlukom, dobiće žuti karton. Ukoliko je golman kapiten, svaka ekipa mora da imenuje igrača u polju koji može da pokrije ulogu kapitena u slučaju da se incident dogodi na suprotnoj strani terena. Tom distancom, svi će imati koristi - rekao je Italijan Roseti u otvorenom pismu objavljenom na zvaničnom sajtu Evropske kuće fudbala UEFA.

Ugledni bivši arbitar koji je sada na čelu komiteta sudija UEFA objasnio je koliki je zapravo pritisak na „ljudima u crnom“ i koliko često oni moraju da donose odluke.

- Biti sudija u modernom fudbalu je veoma teško. Sudije naprave između 200 i 250 odluka, što je u proseku jedna na svake 22 sekunde. U teškim, ponekad i kontroverznim situacijama, pod ogromnim pritiskom. Svaku odluku iz različitih uglova ispituju stručni konsultanti i navijači. Želimo da sudije jakih ličnosti donose odluke koje mogu da budu nepopularne, ali želimo i da budu otvoreniji i da mogu da objasne šta je uticalo na to da donesu takvu odluku - pojasnio je Roseti.

U nastavku pisma koje je objavila UEFA navedeno je sledeće.

- Ponašanje fudbalera i trenera oduvek je bilo ključno u fudbalu. Tokom radionica u aprilu, selektori su se složili da su spremni da rade u korist fer-pleja. Nemoguće je objasniti odluku za 22 igrača koji se nalaze oko sudije. To može da dovede do prekida komunikcije i svi veruju da je to štetno po imidž fudbala. Očigledno, o nekim odlukama će se uvek raspravljati. Međutim, u pokušaju da poboljšamo status kvo, mi iz UEFA želimo da sudije objasne svoje odluke svim ekipama na Evropskom prvenstvu. Kako ćemo to uraditi? Ideja je vrlo jednostavna. Zahtevaćemo od svih reprezentacija da obezbede da samo njihovi kapiteni razgovaraju sa sudijama. Tražićemo od kapitena da osiguraju da njihovi saigrači ne sateraju u ćošak sudije, dozvoljavajući direktan razgovor dok odluka ne bude doneta - ističe Roseti u pismu.

Podsetimo, Evropsko prvenstvo u Nemačkoj trajaće od 14. juna do 14. juna, na kojem će učestvovati 24 nacionalna tima, raspoređena u šest grupa.

Bonus video: Ovo su deca skandirala Bugarima na meču Srbija - Bugarska u Leskovcu

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv "Novak, pariske priče". Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!