BLOKIRANI SEF I RAČUNI: Pripadnici SIPA u akciji "Blek taj 2" širom BiH uhapsili 23 osobe

S. MIŠLjENOVIĆ

23. 04. 2024. u 19:00

PRIPADNICI Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u akciji "Blek taj 2", u kojoj su u ponedeljak širom BiH uhapsili 23 osobe, jer su sarađivali sa narko-kartelom "Tito", proverili i račune u devet banaka za osam pravnih i osam fizičkih lica, te su privremeno obustavljene transakcije u ukupnom iznosu od oko 660.000 KM, a blokiran je i jedan sef.

БЛОКИРАНИ СЕФ И РАЧУНИ: Припадници СИПА у акцији Блек тај 2 широм БиХ ухапсили 23 особе

Inspektori SIPA na terenu, Foto SIPA

Akcija je, dodaju iz SIPA, realizovana zajedno sa pripadnicima MUP Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva BiH.

- Tim pravnim i fizičkim licima privremeno su obustavljene transakcije od 614.204 KM, 23.906 evra i 2.261 američkih dolara - naveli su iz SIPA.

Prilikom rada na predmetu, dodaju, u jednoj od komercijalnih banaka je pretresen jedan sef, dok je drugi blokiran.

- Među uhapšenima su i visoki funkcioneri policijskih agencija koji se sumnjiče za organizovani kriminal, pranje novca, primanje poklona i drugih oblika koristi, promet droga i zloupotrebu položaja - rečeno je iz SIPA.

Tragaju za skupocenim "roleksom"

POLICIJA traga i za skupocenim satom "roleks", koji je navodno šef specijalaca FUP Mustafa Selmanović dobio na poklon pre nekoliko godina od Edina Gačanina, šefa narko-kartela "Tito".

Inače, svi uhapšeni se nalaze u Tužilaštvu BiH gde će biti ispitani i nakon čega će biti zatražen pritvor za uhapšene. Tužilac u ovom predmetu je najavio da će zatražiti pritvor za uhapšenog direktora FUP Vahidina Munjića. Pored njega, uhapšen je i komandat Specijalne jedinice Mustafa Selmanović, kao i šest policijaca FUP-a, ali i Gordan Memija, sarajevski biznismen.

Evropol je saopštio da su u raciji velikih razmera koja je sprovedena u BiH, inspektori upali u kuće i kancelarije 23 osobe za koje se sumnja da su deo "užeg kruga" narko-bosa uhapšenog u novembru 2022.

- U operaciji "Pustinjsko svetlo" partneri iz celog sveta sarađivali su da se nanese veliki udarac ovoj kriminalnoj organizaciji. Pretražili su 40 lokacija, a specijalcima Evropola, priključili su se i pripadnici DEA i FBI - navedeno je u Evropolu.

Edin Gačanin, šef narko-kartela "Tito", osuđen je 2022. u Holandiji na sedam godina zatvora zbog šverca više tona kokaina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)