BiH TRAŽI EKSTRADICIJU: U Švedskoj uhapšen Dedo Odobašić zbog zločina nad Srbima u Brodu 1992. godine

S. MIŠLjENOVIĆ

14. 02. 2024. u 05:00

U ŠVEDSKOJ je, prema Interpolovoj poternici, uhapšen Dedo Odobašić koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Brodu. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS obavešteno je da je Odobašić uhapšen u januaru mesecu, kažu u MUP RS.

БиХ ТРАЖИ ЕКСТРАДИЦИЈУ: У Шведској ухапшен Дедо Одобашић због злочина над Србима у Броду 1992. године

FOTO: Boračko udruženje Brod

Prema proceduri, Ministarstvo pravde BiH je Švedskoj dostavilo dokumentaciju za ekstradiciju Odobašića u BiH.

Predsednik Organizacije za traženje poginulih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac potvrdio je da je, prema njegovim saznanjima, u Švedskoj po Interpolovoj poternici uhapšen Odobašić koji se tereti za ratni zločin protiv srpskih civila u Brodu.

Odobašiću je pred Okružnim sudom u Doboju u martu prošle godine odloženo je izjašnjavanje o krivici jer se nije pojavio u sudnici. Sud nije dobio potvrdu da je Odobašiću uručen poziv koji mu je diplomatskim putem poslat na adresu u Švedskoj.

Okružno javno tužilaštvo Doboj tereti Odobašića za mučenje srpskih civila u Brodu u martu i junu 1992. godine. U optužnici se navodi da je Odobašić u zgradi Skupštine opštine tadašnjeg Bosanskog Broda zlostavljao srpskog civila nakon što su ga mučili i pretukli pripadnici Hrvatskog veća odbrane.

Žrtve

PRIPADNICI Hrvatske vojske i paravojnih hrvatsko-muslimanskih formacija sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod ubili su 26. marta 1992. devetoro srpskih civila u Sijekovcu kod Broda, što je prvi masovni zločin nad srpskim narodom u proteklom ratu. U narednih nekoliko dana, te formacije ubile su još 37 meštana Sijekovca, najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.

On se tereti i da je staroj zgradi policije u Brodu mučio i naneo teške povrede Srpkinji koja je bila zatvorena u ćeliji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku