MAJKA PRVIH ČETVORKI U ISTORIJI BANJALUKE ZA "NOVOSTI": Liče, ali već im sada vidim različitu narav

T. CVIJETIĆ

15. 05. 2024. u 13:19

NAŠI Matej, Marko, Luka i Jovan su juče, 14. maja, napunili četiri meseca i dobro su. Rastu. Budući da su četvorke, naravno, fizički su mnogo slični, ali već se vidi da će biti različiti karakteri, da će imati različite naravi.

МАЈКА ПРВИХ ЧЕТВОРКИ У ИСТОРИЈИ БАЊАЛУКЕ ЗА НОВОСТИ: Личе, али већ им сада видим различиту нарав

Foto: Ustupljena fotografija

Ovako za "Večernje novosti" govori Milana Petrović (28), majka dečaka - prvih četvorki u istoriji Banjaluke, i to začetih prirodnim putem. Žitelji grada na Vrbasu beskrajno su ponosni na mališane, koliko i oko 3.500 Srba u Celju, u Sloveniji gde radi Nemanja (28), otac dečaka, i gde porodica trenutno živi.

- I stariji brat Konstantin je oduševljen i presrećan. Svaku priliku koristi da im se približi, da ih pomazi... Navikao se već, i stvarno nam mnogo pomaže - dodaje ponosna majka petorice sinova.

BLAGOSLOV U MANASTIRU KRKA

OSIM što su na svet stigli kao četvorke, veliku pažnju javnosti privukla su i imena dečaka koje su dobili po Jovanu, Luki, Marku i Mateju, apostolima i jevanđelistima (autorima četiri kanonska jevanđelja).

- Dok sam bila trudna, sa suprugom sam išla u veliku svetinju, naš manastir Krka. Tada smo monahu rekli da nosim četiri dečaka i on nam je dao blagoslov da nam deca nose imena po četiri apostola. Nama su se, takođe, mnogo svidela jer su to imena sa jakom simbolikom - otkrila nam je Milana Petrović. 

Priča o dolasku četvorki na svet odjeknula je širom regiona, nije bilo medija koji o tome nije izvestio, jer verovatnoća da se rode je jedan u pola miliona porođaja, a začetih prirodnim putem još je ređi. Njihovim dolaskom oduševljeni su svi, a privlače i pažnju slučajnih prolaznika.

- Svi su presrećni, naša porodica posebno. Kada šetamo gradom i nama nepoznati ljudi, slučajni prolaznici nas neretko zaustavljaju da nam čestitaju i da nam iskažu svoje oduševljenje. Uglavnom nas pitaju kako sve postižemo i da oni jedva stižu da ispune sve obaveze i sa jednim ili dva deteta, a kamoli sa petoro - kazuje nam Milana.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Ljubljani, gde se Milana porodila, odmah posle porođaja na svom zvaničnom fejsbuk-nalogu napisali su:

- Osim rođenja četvorki, što je izuzetno retko, uspešan porod i porođaj su još ređi, pa ne čudi što su u Banjaluci, odakle dolazi porodica Petrović, događaj označili kao pravo čudo.

Foto: UKC Ljubljana

Maleni Petrovići odmah po rođenju

A, čuda postoje. Jedno takvo, kako Petrovići kažu, Božje čudo desilo se baš njima na pravoslavnu Novu godinu. Dečačići su rođeni carskim rezom u 31. nedelji trudnoće. Matej je imao 1.450 grama, Luka tek 1.030, Marko 1.420, a Jovan 1.280. Neko vreme morali su da budu i u inkubatoru. Sada stasavaju u toplom roditeljskom gnezdu i uz ništa manje budno oko starijeg brata Konstantina.

Milana Petrović je za naš list otkrila da je njihova magična priča počela pre gotovo deceniju i po kada su se ona i Nemanja upoznali.

- Suprug i ja smo se upoznali još 2010. godine. Išli smo u isti razred u srednjoj školi, a dve godine posle završetka srednjoškolskog obrazovanja počeli smo da se zabavljamo. Venčali smo se 2018 - priča nam Milana.

Konstantin, njihov prvenac i prva roditeljska radost rodio se pre pet godina. Ni slutili nisu da će Milanina sledeća trudnoća biti blagoslovena sa četiri bebe.

NOVINARI NAS NEPREKIDNO ZOVU

VEST o rođenju četvorice Petrovića odjeknula je regionom. Srećnim roditeljima čestitke sa iskrenim, najboljim željama za budućnost, stizale su sa svih strana, od znanih i od neznanih.

- Zaista nismo očekivali ovoliku medijsku pažnju. Na neki način nam godi, ali je i veliko opterećenje, jer nas sada novinari stalno zovu, pitaju, nemamo vremena da se posvetimo sami sebi i svojoj porodici - ispričao je ranije Nemanja Petrović. 

Kako su reagovali na vest da će postati roditelji četvorki, naša sagovornica kaže:

- Bili smo jako iznenađeni. Nismo mogli da verujemo da je to uopšte moguće, a kamoli da se nama dešava. Po dolasku kući, kada smo sredili sve utiske i misli, shvatili smo da je to veliki Božji dar i bili smo presrećni - govori nam Milana. - Znate, i doktori su, takođe, bili, pa malo je reći iznenađeni, kako u Banjaluci tako i ovde u Sloveniji. Još se sećam koliko je doktor u Banjaluci bio šokiran kad je utvrdio da nosim četiri bebe.

Njihovom dolasku u grad na Vrbasu svi se raduju i nestrpljivo ih iščekuju. Isto toliko, povratak u svoju Banjaluku neizmerna je sreća i za Petroviće.

- Verujemo da ćemo se u Banjaluci videti polovinom leta - kaže Milana. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!