PROSLAVILA 100. ROĐENDAN: Baka Jovanka Pavkov iz Ratkova sa decom, unucima i praunucima obeležila vek od svog rođenja (FOTO)

Lj. PRERADOVIĆ

16. 04. 2024. u 18:04

OKRUŽENA najmilijima, baka Jovanka Pavkov iz Ratkova kod Odžaka, u nedelju, 14. aprila proslavila je 100. rođendan.

ПРОСЛАВИЛА 100. РОЂЕНДАН: Бака Јованка Павков из Раткова са децом, унуцима и праунуцима обележила век од свог рођења (ФОТО)

FOTO: privatna arhiva

 Kao od šale, još vitalna i krepka starica, ugasila je svećice na slavljeničkoj torti, tri brojke, svedoke njene dugovečnosti, a sin Budimir (74) i ćerka Budimka (72), unučad Aleksandar, Slobodan i Slobodanka i četvoro praunučadi poželeli su joj da im poživi još i da je zdravlje i dalje dobro služi.

Rodom iz Dalmacije, baka Jovanka uprkos veku koji nosi, na još uspravnim plećima, i ni malo lakom životu u davnim danima, veli da nema recept za dugovečnost.

- Najvažnije mi je da sve još dobro pamtim - kaže nam.

Foto: Privatna arhiva

Baka Jovanka Pavkov

Odmalena, pa sve dok je snaga služila, mnogo je radila, a i danas ima snage i volje da kuva. Najveći uspeh su joj, veli, dobra i poslušna deca. Ne krije radost što je doživela da od svojih unučadi dočeka i njihovu decu.

- Uvek sam sa mojom decom bila srećna i zadovoljna, jer su dobri i uvek me slušaju - ponosna je Jovanka. - Nisam imala lak život. Rođena sam 1924. i bilo nas je petoro dece, četiri sestre i brat. Ostala mi je samo najmlađa sestra Slavka, četiri godine mlađa. Živi u Sarajevu.

Foto: Privatna arhiva

Jovanka u mladosti

Vraćajući se u prošli vek, baka Jovanka, još bistrih i brzih misli, koja i danas čita bez naočara, setno priča da su se još dok je bila dete selili za vreme Drugog svetskog rata u Bački Brestovac. Vrlo mlada se udala za Milana i preselili su se u Ratkovo.

- Imala sam težak život u detinjstvu mnogo smo radili u nadnici, više smo bili gladni nego siti, ali opet, zdravi i zadovoljni - podseća se stogodišnjakinja na te dane. - Glavna hrana bili su nam proja i kačamak. Uzmem kačamaka i smokava, najedem se i idem, a na livadama je bilo drenjina, gloginja, trnjine. Toga se najedemo.

Foto: Privatna arhiva

Sa sinom i ćerkom

BEZ MOLITVE NE POČINjE DAN

SVAKOG jutra, pre nego što popijem kafu i rakiju, pomolim se Bogu. U podne kad postavim ručak, takođe se obavezno pomolim - otkriva nam baka Jovanka koja je jedina do sada u porodici doživela 100 godina. - Čvrsto verujem u Boga i molim mu se da mi da snage i moći. 

Sa suprugom Milanom, bez kog je ostala pre 30 godina, Jovanka je imala lep život. Vodila je domaćinstvo, podizala decu, brinula o kući. Nije se štedela.

Foto: Privatna arhiva

USPOMENE Sa suprugom i decom pre više od 65 godina

- Gajili smo piliće, svinje, kozu, radili u bašti, a kada sam ostala bez njega, nastavila sam sve to sama da radim - s tugom u glasu, pri pomenu muža, kazuje baka Jovanka. - I posle njega sam nastavila to sve sama da radim, ali kad sam prevalila osamdeseto leto, više nisam mogla. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave