NAŠI SUNARODNICI U GRADU NA KRKI DOBILI SVOJ KULTURNI CENTAR: Da se čuje glas Srba u Kninu

KNIN je dobio Srpski kulturni centar. Mesto okupljanja naših sunarodnika, na koje su čekali gotovo tri decenije, nalazi se u centru grada na Krki, u Ulici kralja Zvonimira 41, a otvoren je i osveštan u subotu.

НАШИ СУНАРОДНИЦИ У ГРАДУ НА КРКИ ДОБИЛИ СВОЈ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР: Да се чује глас Срба у Книну

Foto: Z. Jovanović

Svečanosti su prisustvovali predsednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, potpredsednica vlade hrvatske iz redova srpske nacionalne manjine Anja Šimpraga, šibensko-kninski župan Marko Jelić, gradonačelnik Knina Marijo Ćaćić i mnogi drugi.

Foto: Fejsbuk/SNV

TRADICIJA Osvećenje obavio vladika dalmatinski Nikodim

Posle Udbine i Slavonskog Broda, ovo je u poslednjih 10 dana treći novootvoreni Srpski kulturni centar, a uskoro bi po celoj Hrvatskoj trebalo da ih bude četrdesetak. Sledeći će, kako je najavljeno, biti otvoren u Okučanima. Cilj je da se obezbedi mesto na kojem bi Srbi, a i svi ostali, mogli da se okupljaju i iskazuju svoj nacionalni indentitet.

- Srbima treba ovaj prostor da bi mogli da neguju kulturne vrednosti koje su za nas karakteristične, a istovremeno vrata ovog centra biće otvorena za sve druge kulturne doprinose gradu. Kao što srpska zajednica nije zatvorena, i ne bi htela biti, tako ni ovaj centar neće biti zatvoren. Ova vrata će biti otvorena svima - rekao je Kninu Milorad Pupovac.

VELIKA POMOĆ SPC I SRBIJE

SRBIMA su u prošlom periodu mnogo pomogle i SPC i država Srbija, pa je posle katastrofalnog zemljotresa na Baniji 86 kontejnera donirala Crkva, a 25 Ambasada Srbije. Napokon je rešen i vodovod u Islamu Grčkom i 200 kuća je dobilo vodu. U toku je realizacija tridesetak projekata da voda i struja dođu u naselja gde žive Srbi, a u SDSS kažu da neće odustati dok sve to ne bude realizovano. 

Lider Srba u Hrvatskoj, koji predvodi naše sunarodnike na predstojećim parlamentarnim izborima koji će se održati 17. aprila, naglasio je i da je duga priča o tome koliko je trebalo vremena da se u Kninu otvori jedan ovakav centar.

Foto: Fejsbuk/SNV

Dmaćini iz SNV sa gostima

- Duga je i u najvećem delu svoje istorije velika priča o odnosima hrvatskog i srpskog naroda na ovim prostorima, između katolika i pravoslavaca - kazao je Pupovac, podsećajući na tragična i dramatična razdoblja u kojima su podele bile veće i naglašenije nego što realno to jesu. - Ali, uvek je bilo snage da se te udaljenosti premoste i smanje.

I Anja Šimpraga, koja je rođena u Kninu, na otvorenju centra poručila je da je pozitivan trend da Srbi sada imaju mesto gde se može slaviti različitost, saradnja i budućnost.

- Kuća u kojoj je sada Srpski kulturni centar bila je ruševina, a obnovom se želelo postići da se čuje srpski glas u Kninu. Verujem da Knin sada sa ovim centrom može da bude primer svima u Hrvatskoj kako se čuva tradicija i grade odnosi sa većinskim narodom - rekla je Anja Šimpraga.

Foto: Fejsbuk/SNV

Srpski kulturni centar u Slavonskom Brodu

I U BRANKOVOM SLAVONSKOM BRODU

NA 200. godišnjicu rođenja Branka Radičevića, 28. marta, otvoren je i Srpski kulturni centar u njegovom rodnom Slavonskom Brodu (na slici) i po njemu nosi ime. Otvoren je kao centar okupljanja Srba u ovom delu Slavonije, ali i "za sve ljude dobre volje, mesto susreta za promociju kulture, umetnosti i tradicije, ali i mesto unapređenja međukulturnog dijaloga i saradnje". 

Izgradnja centara kulture svakako je rezultat saradnje sa vladajućim HDZ, sa kojima je SDSS već osam godina u koaliciji. Usprkos velikim pritiscima na HDZ, koji su dolazili i s desnice i s levice, hrvatski premijer Andrej Plenković je najavio dalju saradnju sa SDSS, ako uspe da po treći put formira vladu. O planovima srpske stranke njeni lideri ćute, a Anja Šimpraga kaže da će ići sa onima koji će omogućiti da sva srpska sela dobiju struju i vodu i da preostali Srbi imaju perspektivu da nastave da žive u Hrvatskoj.

- Nesporno je da su pripadnici srpske zajednice suočeni s posebnim izazovima koji nisu istovetni onima koje ima većinski narod. Pripadnici srpske nacionalne manjine i dalje su među najdiskriminisanijim kategorijama hrvatskih građana i među najčešćim žrtvama različitih oblika zločina i govora iz mržnje - kazala je ona.  

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave