NAJPOZNATIJI JUGOSLOVENSKI ŠPIJUN IMAO DVOJNIKA: Detalji iz memoara Vladimira Vauhnika - Beogradu javio da Nemačka sprema napad

V. Crnjanski Spasojević

08. 04. 2024. u 07:00

VLADIMIR Vauhnik, jugoslovenski diplomata u Berlinu i poznati obaveštajac tokom Drugog svetskog rata, špijun koji je prvi javio u Beograd da se Nemačka sprema za napad na Jugoslaviju, i koji je preko kolega poslao poruku Staljinu da će Hitler napasti SSSR - imao je dvojnika.

НАЈПОЗНАТИЈИ ЈУГОСЛОВЕНСКИ ШПИЈУН ИМАО ДВОЈНИКА: Детаљи из мемоара Владимира Ваухника - Београду  јавио да Немачка спрема напад

Arhiva

Ovo je samo jedna u nizu pikanterija o ovoj neobičnoj ličnosti, čija će memoarska knjiga "Među špijunima, izdajnicima i junacima, priča o tajnoj obaveštajnoj organizaciji (1941-1944)", biti predstavljena javnosti u četvrtak, 11. aprila, u 18 sati, u RTS klubu (Zgrada Radio Beograda, ulaz iz Svetogorske ulice).

- Dok sam se nalazio u Berlinu u punoj aktivnosti, sreo sam čoveka koji je imao neverovatnu sličnost sa mnom. Rast, lice, čak i pokreti bili su nam isti. Jedino nije imao promukao glas kao ja. Kada smo se upoznali, saznao sam da je skroman trgovački putnik koji ima dosta vremena na raspolaganju. Ponudio sam mu da uz odgovarajuću nadoknadu radi usluge za mene, rekavši mu da me progoni strašno ljubomorna žena i da neprestano vrši kontrolu mog stana, a meni je stalo do toga da to pokvarim - svedočio je Vauhnik u memoarima.

Zadatak dvojnika bio je da dođe u njegov stan, posle izvesnog vremena ga napusti i da se njegovim automobilom uputi u bioskop, pozorište ili drugde gde se skuplja mnogo sveta.

Akademska knjiga

Dubler bi se pojavio po pozivu, stavio Vauhnikov crni diplomatski šešir, seo u mercedes i vozio se na javna mesta. Usput bi se, u skladu sa prethodnim dogovorom, zaustavljao kod neke raskošne kuće, liftom penjao do poslednjeg sprata i odmah se vraćao u kola i nastavljao dalje. Pravi Vauhnik je bio pod jakom prismortom Gestapoa, pa je ovaj pratio lažnog atašea, misleći da je pravi. Kada bi "ataše" otišao u pozorište, gestapovci su bili sigurni da Vauhnik nekoliko časova neće biti kod kuće i udaljavali su se, pa je naš deiplomata mogao nesmetano da obavlja važne poslove.

Jednom je čak organizovao pravi perfomans u saradnji sa tada poznatim filmskim glumcem i režiserom R. R, oženjenim Jugoslovenkom, koji je u Berlinu imao svoje pozorište, posedovao je vilu i nije bio zadovoljan Gebelsovim uticajem u kulturi.

Gestapo je saznao da je Vauhnik u ovoj kući rado viđen gost, pa su posetili R.R. da se raspitaju o njemu. Reditelj je bio oduševljen jer je tako skupljao ideje i replike za svoje pozorišne komade. Kada mu je jugoslovenski diplomata poverio da ima dvojnika, R.R. je došao na ideju da podmentu dublera izaslaniku Gestapoa koji je želeo lično da upozna Vauhnika.

- Režiju komedije je odmah R. R. uzeo u svoje ruke. Obavestio je gestapovca da sam ja jedan zatvoreni diplomata, koji pri razgovorima jedva da izgovori: "Hm, hm, tako, tako, da, da..." Dvojnik je, naravno, bio upućen da za nekoliko minuta mora da istupi kao diplomata. Mora strpljivo da sasluša izlaganje predstavljenog gospodina, da ne razvlači lice, da se drži misteriozno i uzdržljivo i da ne daje uopšte nikakve druge izjave, već samo: "Hm, hm, tako, tako, da, da...", a da posle nekog vremena pogleda na sat, ustane i izvini se da mu predstoji vrlo hitan diplomatski prijem, ali i da kaže da mom prijatelju R. R. može da iznese svoje predloge, pa će preko njega dobiti i sve odgovore - piše Vauhnik u memoarima.

R. R. je obavio probe sa dvojnikom i one su ispale dobro. Ugovorenog dana pojavio se agent Gestapoa i sreo se sa "atašeom" u velikom salonu. Sedeli su u suprotnim uglovima prostorije, a osvetljenje je bilo smanjeno. Dvojnik je sjajno izneo ulogu, držao se uzdržano i njegovi odgovori su doveli gestapovca u priličnu zabunu.

- Uskoro je moj dvojnik ustao i uradio sve onako kako je bio obučen. Uz jedva vidljivi naklon udaljio se iz sale - kaže Vauhnik.

KONTAKTI SA POZNATIMA

MEĐU poznatim ličnostima sa kojima je Vauhnik imao kontakt tokom karijere bili su Ivo Andrić, Adolf Hitler, knez Pavle Karađorđević, Hajnrih Himler, Herman Gering, Milan Stojadinović, Milan Nedić, Dušan Simović, Dragoljub Draža Mihailović, ustaška vrhuška...

Iako su dvojnik i gestapovac međusobno izmenili debele laži, ipak se iz laži gestapovca nešto moglo izvući. Održano je nekoliko ovakvih sastanaka i postignut cilj - postalo je jasno šta Gestapo želi da zna o atašeima. R. R. je zbog dobrog režiranja komedije dobio posle rata jedan jugoslovenski orden, kaže Vauhnik, do kraja ne otkrivajući identitet prijatelja.

O knjizi će u četvrtak govoriti Žaneta Đukić Perišić, književna istoričarka, Muharem Bazdulj, književnik, Bora Babić, direktorka i glavna urednica Akademske knjige, koja je knjigu izdala, Vladimir Petrović, priređivač i general-major Svetko Kovač, bivši direktor VBA.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave