TRI EVROPSKE DRŽAVE PRIZNALE PALESTINU: Izrael ih upozorio

Милица Шкорић
Milica Škorić

22. 05. 2024. u 09:55

IRSKA, Norveška i Španija su zvanično priznale Palestinu kao zasebnu državu, što je nateralo Izrael da povuče ambasadore iz dve od ove tri evropske zemlje, javlja Skaj njuz.

ТРИ ЕВРОПСКЕ ДРЖАВЕ ПРИЗНАЛЕ ПАЛЕСТИНУ: Израел их упозорио

Foto: Tanjug/AP

Prvo je norveški premijer Jonas Gar Store kazao da će Norveška formalno priznati Palestinu kao državu 28. maja.

Britanska televizija prenosi da su se u međuvremenu oglasili i irski premijer Sajmon Haris i premijer španske vlade Pedro Sančez.

- Danas Irska, Norveška i Španija objavljuju da priznajemo državu Palestinu, a svako od nas će preduzeti sve korake na nacionalnom nivou koji su neophodni da bi ta odluka imala dejstvo. Uveren sam da će nam se još zemalja pridružiti preduzimanjem ovog važnog koraka narednih nedelja - kazao je irski premijer Haris.

Irska vlada tvrdi da se ovim priznanjem pruža podrška rešenju izraelsko-palestinskog sukoba koji bi uključivao dve države.

Skaj njuz navodi da je to, po mišljenju vlasti u Dablinu, od ključne važnosti za trajni mir u tom regionu u kojem od oktobra i napada Hamasa traje ofanziva Izraela u Pojasu Gaze.

Malo nakon što je Haris saopštio stav irske vlade, oglasio se i španski premijer Pedro Sančez koji je kazao da će njegova zemlja priznati palestinsku državu 28. maja.

Ministarstvo spoljnih poslova Izraela je prethodno uputilo upozorenje ovim zemljama da ne čine takava potez koji će, prema objavi na društvenoj mreži X (bivši Tviter), "dovesti do povećanog terorizma, nestabilnosti u regionu i ugroziti bilo kakvu perspektivu za mir".

- Nemojte da budete pion u rukama Hamasa - piše u objavi izraelskog ministarstva.

BONUS VIDEO: SLOVAČKI PREMIJER PREDVIĐA SOPSTVENI ATENTAT - Ova frustracija će dovesti do ubistva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKVA ODLUKA ORGANIZATORA! Evo kada Novak Đoković igra naredni meč na Rolan Garosu