„ODGOVOR NEĆE BITI SAMO POLITIČKI“: Rusija o potencijalnom slanju francuskih vojnika u Ukrajinu

Novosti online

22. 05. 2024. u 08:23

U SLUČAJU slanja francuskih vojnika u Ukrajinu, Rusija neće preduzeti uzvratne mere samo na političkom planu, izjavio je direktor prvog evropskog departmana Ministarstva spoljnih poslova Artjom Studenikov.

„ОДГОВОР НЕЋЕ БИТИ САМО ПОЛИТИЧКИ“: Русија о потенцијалном слању француских војника у Украјину

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

Diplomata je istakao da, iako „sve jača vojna retorika“ francuskog predsednika Emanuela Makrona ne nalazi široku podršku kod saveznika u Evropskoj uniji i NATO-u i izaziva odbojnost većine Francuza, Moskva mora da ovakve izjave uzima za ozbiljno.

- Kad je u pitanju naša moguća diplomatska reakcija, očigledno je da u slučaju realizacije ovakvog scenarija neće biti preduzete samo uzvratne mere političkog karaktera. Više puta smo na to upozoravali francusku stranu - rekao je on.

Studenikov je naglasio da će učešće u borbenim dejstvima u Ukrajini Francusku zvanično učiniti stranom u sukobu, što višestruko povećava rizik od konflikta dve nuklearne države na bojnom polju. Istovremeno, francuski vojnici „postaće legitimne mete“ za rusku vojsku.

- Da li su Francuzi spremni da umiru za interese neonacističkog ukrajinskog režima i njihovih pokrovitelja Anglosaksonaca? Kako će to francuske vlasti objasniti porodicama poginulih? Čini mi se da zvanični Pariz ima o čemu da razmisli - ocenio je diplomata.

Sagovornik Sputnjika izrazio je nadu da će u vladajućim krugovima Francuske prevladati „ako ne zdrav razum, a ono instinkt samoodržanja“.

- U bilo kom slučaju, spremni smo za svaki razvoj događaja - zaključio je Studenikov.

Odnosi Moskve i Pariza u najdubljoj krizi

Prema njegovim rečima, odnosi Rusije i Francuske su u najdubljoj krizi, koju je teško uporediti čak i sa periodom Hladnog rata.

On je dodao da to nije izbor Moskve, već „rezultat ciljane politike obuzdavanja i pritiska na Rusiju koju je Zapad sprovodio tokom mnogo godina, a koja se na kraju pretvorila u veliki hibridni rat“ protiv Rusije.

Pored toga diplomata je naglasio da Moskva periodično čuje od Francuza i Italijana izjave o njihovoj otvorenosti za kontakte sa Rusijom, ali da iza te retorike ne stoje nikakvi konkretni koraci.

Studenikov je zaključio da u uslovima kada se Francuska i Italija trude da pomognu da se Moskvi nanese „strateški poraz, nema ni reči o obnavljanju zajedničkog rada sa njima u formatu „2+2“, uz učešće ministara spoljnih poslova i Ministarstva odbrane.

Francuski predsednik Emanuel Makron početkom maja je u intervjuu listu „Ekonomist“ izjavio da ne isključuje mogućnost slanja vojske u Ukrajinu ako Rusija probije liniju fronta, a Kijev uputi takvu molbu. Prema njegovim rečima, „mnoge zemlje EU“ su se saglasile sa takvim pristupom Francuske.

Francuski lider je 26. februara rekao da je na sastanku u Parizu kojem su prisustvovali predstavnici oko 20 zapadnih država bila pokrenuta tema potencijalnog slanja kopnenih trupa u Ukrajinu. Prema njegovim rečima, učesnici nisu postigli konsenzus o ovom pitanju, ali se takav scenario ne može isključiti u budućnosti.

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin rekao je 19. marta da Francuska već priprema vojni kontingent za slanje u Ukrajinu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PUTIN U PEKINGU: Pogledajte ceremoniju dobrodošlice ruskom lideru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!