NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

ŠTO JE SARKOZI KVARIO, ĐINPING JE POPRAVIO: Šest decenija francusko-kineskih odnosa

J. S.

21. 05. 2024. u 12:29

FRANCUSKO - KINESKI odnosi imaju bogatu istoriju koja je započela 27. januara 1964. godine, kada je Francuska priznala Narodnu Republiku Kinu, ali nisu uvek išli uzlaznom linijom.

ШТО ЈЕ САРКОЗИ КВАРИО, ЂИНПИНГ ЈЕ ПОПРАВИО: Шест деценија француско-кинеских односа

Foto: EPA

- Oblast poštovanja ljudskih prava bila je jedna od bitnih tačaka sporenja. Međutim, pred početak novog milenijuma, Francuska i Kina su uspostavile globalno strateško partnerstvo (1997) u pravcu jačanja kulturne, ekonomske i diplomatske razmene.- ističe dr Aleksandra Kolaković.

Povodom 50. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa Hu Đintao je boravio u zvaničnoj poseti Francuskoj, koja je te 2004. godine proglasila „Godinu Kine u Francuskoj”. U vreme Nikole Sarkozija došlo je do zahlađenja odnosa kada je zakazan sastanak francuskog predsednika i Dalaj Lame, a Kina je odložila i samit sa Evropskom unijom.

Značajan napredak u kinesko-francuskim odnosima poklapa se sa dolaskom na vlast Si Đipinga.Prvi francuski predsednik i prvi šef neke evropske države koji je primljen u zvaničnu posetu kod Si Đinpinga bio je Fransoa Oland 2013. godine. Marta 2019. godine Si Đinping je bio u zvaničnoj poseti Francuskoj u vreme prvog predsedničkog mandata Emanuela Makrona.

Od januara 2020. do 2023. godine održano je jedanaest razgovora između šefova država, tri francusko-nemačko-kineska trilateralna sastanka, jedan sastanak sa predsednicima Komisije i Evropskog saveta, kao i dvanaest razgovora između ministara spoljnih poslova.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković „Francuska i Kina: povodom šezdeset godina diplomatskih odnosa“ može se pogledati na Jutjub kanalu KCNS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA IZNENAĐENA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što su tada uradili pojedini zaposleni u klubu - sve je zapanjilo