NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

(ISPRAVKA) "VI STE ODGOVORNI ZA SMRT RAISIJA" Stejt department o padu helikoptera: Nećemo da se izvinjavamo

Novosti online

20. 05. 2024. u 20:38

IRANSKA vlada je odgovorna za odluku da upravlja helikopterom starim 45 godina u, kako je opisano, lošim vremenskim uslovima, a ne bilo koji drugi akter, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler tokom brifinga.

(ИСПРАВКА) ВИ СТЕ ОДГОВОРНИ ЗА СМРТ РАИСИЈА Стејт департмент о паду хеликоптера: Нећемо да се извињавамо

Foto: Shutterstock/Ilustracija

On je komentarisao optužbe bivšeg iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa na račun SAD zbog pada helikoptera u kojem je bio iranski predsednik Ebrahim Raisi.

- Pre svega, mi uopšte nećemo da se izvinjavamo za naš režim sankcija. Iranska vlada je koristila svoje letilice za transport opreme za podršku terorizmu, tako da ćemo nastaviti da u potpunosti sprovodimo naš režim sankcija, uključujući naš režim sankcija na aviona za upotrebu od strane iranske vlade. Iranska vlada je ta koja je odgovorna za odluku da upravlja helikopterom starim 45 godina u, kako je opisano, lošim vremenskim uslovima, a ne bilo koji drugi akter - rekao je on.

Foto: Jutjub printskrin/The Pavlovic Today

Helikopter u kojem su bili iranski predsednik Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahjan, imam provincije Tabriz ajatolah Al-Hašim i generalni guverner provincije Istočni Azerbejdžan Malek Rahmati srušio se 19. maja dok je leteo iz Kudafarina za Tabriz.

Nakon pada, posada helikoptera je dva puta uspostavila komunikaciju pre nego što je izgubila.

Potvrđeno je da su iranski predsednik i cela prateća delegacija mrtvi.

Foto Tanjug/AP

Bivši iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif rekao je ranije da su SAD jedan od glavnih krivaca za pad helikoptera.

Prema njegovim rečima, uprkos presudi Međunarodnog suda pravde, SAD su uvele sankcije za prodaju aviona i rezervnih delova za vazdušni transport Iranu.

- SAD sprečavaju iranski narod da koristi dobre mogućnosti vazdušnog saobraćaja. To će biti zabeleženo na listi američkih zločina protiv Irana - naglasio je on.

NAPOMENA:

U ovom tekstu zamenjena je naslovna fotografija nakon što nam je portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ukazao na to da je ista pogrešna.

Na njoj nisu bili ostaci helikoptera u kom je bio iranski predsednik, već deo olupine školskog aviona koji je pao 2020. godine, blizu Salman Shahra u Iranu.

Fotografija ispod pokazuje ostatke helikoptera koji je bio plave boje, dok se na onoj za koju se netačno tvrdi da prikazuje mesto pogibije iranskog predsednika vide ostaci aviona bele boje (uokvireno žutim).

Foto: Printskrin

Izvinjavamo se čitaocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)