RAFAL SVE BROJNIJI U REGIONU: Posle naručena 24 aviona, Grčka želi još deset i to najmodernijih F4

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 05. 2024. u 23:47

GRČKA je napravila novi korak ka modernizaciji svog ratnog vazduhoplovstva (Πολεμική Αεροπορία - Polemiki Aeroporia - PA): prema izveštaju grčkog portala Defence Review, vlada te zemlje planira da naruči još 10 aviona Dassault Rafale.

РАФАЛ СВЕ БРОЈНИЈИ У РЕГИОНУ: После наручена 24 авиона, Грчка жели још десет и то најмодернијих Ф4

Foto: EPA

Razgovori između grčkih vlasti i francuskog proizvođača Dassault Aviation su u poodmakloj fazi, a diskusije su usmerene na nabavku do 10 novih Rafal aviona izgrađenih prema nadolazećem F4 standardu, javlja Aerotime.

U narednim nedeljama trebalo bi da deo menadžmenta Dassault-a posete Atinu zbog finalizacije pregovora. Generalštab Ratnog vazduhoplovstva Grčke je istakao potrebu za nabavkom osam do 10 dodatnih novih aviona kako bi formirao još jednu borbenu eskadrilu.

Foto HAF Spokesman/Hellenic Air Force

Podsetimo, Grčka je u januaru 2021. godine poručila 18 aviona Dassault Rafale u standardu F3: 12 vazduhoplova je bilo korišćeno u francuskom ratnom vazduhoplovstvu, a šest letelica je bilo novo, u standardu F3R, sa "nizom naprednog naoružanja kao što su protivbrodske rakete Exocet i krstareće rakete SCALP", precizira Aerotime.

Samo devet meseci kasnije Grčka je potpisala ugovor o saradnji i pomoći na polju naoružanja sa Francuskom, da bi u martu 2022. svojoj porudžbini dodala još šest letelica varijante F3R, čime je broj poručenih vazduhoplova Rafale porastao na 24, što je svojevremeno potvrdio proizvođač aviona na svojoj stranici.

Grčka je iste godine (2022.) prizemljila svoje avione Miraž 2000EGM i BGM i odustala od njihove modernizacije. Još jedino 331. lovačka eskadrila Theseus (Tezej) koristi 24 aviona Miraž 2000-5.

Svi ti avioni će biti predmet prodaje koju je najavio ministar odbrane Nikolaus Dendias. Kao potencijalni kupac vazduhoplova pojavila se Indija, u koju je u februaru putovao grčki premijer Kirjakos Micotakis, izveštavao je portal Republicworld. Prodajom aviona Miraže 2000, Grčka bi delimično finansirala nabavku novih borbenih letelica.

Pored aviona Rafale, Grčka je najavila planove za nabavku do 40 Lokid Martin F-35A Lajting 2 aviona pete generacije do 2025. godine, što ukazuje na značajna ulaganja u modernizaciju vazduhoplovnih kapaciteta: Ova zemlja, prema rečima ministra Dendiasa, planira da do 2030. godine uspostavi flotu od prosečno 200 modernih aviona 4.5. i 5. generacije.

U naoružanju će biti 82 aviona F-16C/D Blok 52+/-Blok 52+ Advans, koji se trenutno unapređuju na Vajper konfiguraciju, i 38 aviona F-16C/D Blok 50, koji će takođe biti unapređeni.

Foto HAF Spokesman/Hellenic Air Force

Rafale F4 predstavlja značajnu evoluciju u odnosu na svog prethodnika, Rafale F3R, zahvaljujući seriji tehnoloških unapređenja koja poboljšavaju njegove borbene i operativne kooperacione sposobnosti.

Dok je F3R uveo poboljšanja u avionici i senzorskim sistemima, uključujući RBE2 AESA (Active Electronically Scanned Array) radar sa aktivno upravljanom antenskom rešetkom i mogućnost nošenja MDBA Meteor raketa vazduh-vazduh dometa preko 100 km za dejstvo po ciljevima izvan vizuelnog dometa, Rafale F4 unapređuje ova poboljšanja sa još obimnijim ažuriranjima avionike, poboljšanom sposobnošću elektronske borbe sa Thales SPECTRA sistemom (Self-Protection Equipment to Counter Threats for Rafale Aircraft) i integracijom naprednih izviđačkih sistema.

U pogledu povezivanja, F4 nadmašuje F3R uvođenjem satelitskih komunikacionih funkcija i unapređenih sposobnosti povezivanja, što je ključno za današnje digitalizovano bojište.

Takođe može nositi širi spektar modernog naoružanja i koristi prednosti naprednih tehnologija u kokpitu, kao što su ekrani na dodir, što olakšava pilotiranje i taktičke operacije, navodi proizvođač za najnoviju varijantu višenamenskog borbenog aviona Dassault Rafale.

(Aero.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: Let Su-25u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića