USVOJEN SPORAZUM O KORIŠĆENJU VEŠTAČKE INTELIGENCIJE: Savet Evrope u susret zakonu o AI

I.S.

17. 05. 2024. u 15:59

SPORAZUM o korišćenju veštačke inteligencije (AI), usvojen je danas na sastanku Komiteta ministara Saveta Evrope, kome je prisustvovalo 46 šefova diplomatija. Ovaj dokument, razlikuje se od zakona EU o veštačkoj inteligenciji, koji će, kako se očekuje, biti usvojen iduće nedelje.

УСВОЈЕН СПОРАЗУМ О КОРИШЋЕЊУ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ: Савет Европе у сусрет закону о АИ

Foto: pixabay

Okvirna konvencija Saveta Evrope o veštačkoj inteligenciji i ljudskim pravima, demokratiji i vladavini, prvi je obvezujući međunarodni ugovor o tehnologiji, a mogu da je potpišu i zemlje koje nisu članice Saveta. U izradi konvencije, učestvovalo je i 11 država koje nisu članice Saveta Evrope, uključujući Argentinu, Australiju, Kanadu, Kostariku, Izrael, Japan, Meksiko, Peru, SAD, Urugvaj i Vatikan.

- Ovim novim sporazumom želimo da osiguramo odgovornu upotrebu veštačke inteligencije koja poštuje ljudska prava, vladavinu prava i demokratiju - poručila je generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović u saopštenju za javnost.

Potpisnici su se dogovorili da u svojim nacionalnim zakonima uvedu odredbe koje osiguravaju odgovarajuću transparentnost, nadzor i odgovornost u korišćenju AI, navodi se na veb-stranici Saveta Evrope. Ministri su se obavezali da će osigurati da sistemi AI ne diskriminišu i ne krše privatnost korisnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Inovacija iz Japana kao savršen dodatak kolekciji „Art Must Go On“ Bate Spasojevića