POTPISALI SMO VAŽNE DOKUMENTE: Putin i Si Đinping - Pregovori su bili prijateljski i sadržajni

Novosti online

16. 05. 2024. u 09:15

PREGOVORI su pokazali da i Peking i Moskva umnogome podržavaju zajedničko strateško partnerstvo i razvoj odnosa, koji postaju primer kako treba da se razvijaju odnosi između dveju država, ukazao je predsednik Rusije Vladimir Putin na zajedničkoj konferenciji za medije sa kineskim liderom Si Đinpingom.

ПОТПИСАЛИ СМО ВАЖНЕ ДОКУМЕНТЕ: Путин и Си Ђинпинг - Преговори су били пријатељски и садржајни

Foto: Tanjug

Putin je zahvalio na toplom prijemu na kom je, ipak, kako je rekao, urađeno mnogo.

- I kineski lider je u martu prošle godine Rusiju izabrao kao prvu državu koju će posetiti, te je stoga logično da sam se i ja odlučio za isti korak. U tome se vidi određena simbolika, ali ovakvi sastanci su važni kako bismo se orijentisali na dalji razvoj - objasnio je Putin.

Udeo upotrebe nacionalnih valuta u trgovinskom prometu Kine i Rusije dostigao je 90 procenata, tako da su trgovina i investicije dobro osigurani i na njih ne mogu da utiču treće strane, dodao je Putin.

Poljoprivredni promet između Kine i Rusije prošle godine je porastao za jedan i po put, rekao je Vladimir Putin i dodao da će i dalje rasti, s obzirom na to da su potpisane zajedničke izjave koje definišu dugoročne smernice razvoja.

Većina njih se odnosi na razvoj trgovinske i investicione interakcije, dodao je Putin.

Zajednički radimo na formiranju pravednijeg multipolarnog svetskog poretka sa centralnom ulogom Ujedinjenih nacija, dodao je Putin.

Rusija i Kina plodotvorno sarađuju u BRIKS-u, ŠOS-u, a svoje napore ulažu i u Evroazijskom ekonomskom savezu i u okviru inicijative "Pojas i put".

Neophodno je da se izgradi bezbedna i pouzdana arhitektura na azijskom kontinentu i tihookeanskom prostoru bez ikakvih zatvorenih vojnopolitičkih blokova, dodao je Putin.

- Si i ja smo se dogovorili da na neformalnom susretu večeras govorimo o kompleksu pitanja, a daću više informacija o toku ukrajinske krize, ukazao je Putin i dodao da Rusija poštuje stav Kine u tom kontekstu.

Foto: Tanjug

 

Si Đinping: Pregovori su bili prijateljski i sadržajni

Pregovori su bili prijateljski i sadržajni, potpisali smo važne dokumente koji će dati impuls razvoju rusko-kineskih odnosa, poručio je kineski predsednik Si Đinping.

Si je rekao da mu je drago da se sastao sa ruskim kolegom koji je odabrao da upravo Kina bude njegova prva poseta nakon što je zvanično stupio na dužnost.

- Time je pokazao kakvu pažnju predsednik i ruska vlada posvećuju kinesko-ruskim odnosima, naglasio je Si.

Rusija i Kina se neće pridruživati nikakvim blokovima, poštovaće samostalno izabran put razvoja i podržavaće jedna drugu na putu razvoja, rekao je Si Đinping.

Stav Kine u vezi sa Ukrajinom je jasan i dosledan, a Peking će nastaviti da daje doprinos uspostavljanju mira i stabilnosti u Evropi, rekao je kineski predsednik Si Đinping.

Prošle godine promet trgovine je bio preko 200 milijardi dolara, a to svedoči o dobroj saradnji, naglasio je kineski lider.

Kina i Rusija imaju dugu istoriju i bogatu kulturu, a obične kineske porodice čitaju Puškina, dok ruska pozorišta i opere koriste muziku kineskih kompozitora, dodao je Si.

- Putin i ja smo objavili 2024. godinu kao 'Godinu kulture Rusije i Kine' i odviće se mnogo popularnih i velikih kulturnih događaja koji će ujediniti naše narode, poručio je Si.

BONUS VIDEO: PUTIN U PEKINGU: Pogledajte ceremoniju dobrodošlice ruskom lideru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!