BORAC PROTIV NASILJA I PESNIK ATENTATOR: Napadač na Fica identifikovan kao Juraj Cintula

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 05. 2024. u 19:29

OSUMNjIČENI za atentat na slovačkog premijera Roberta Fica identifikovan je kao Juraj Cintula, 71-godišnji pesnik i osnivač "Pokreta protiv nasilja", prenela je slovačka Pravda.

БОРАЦ ПРОТИВ НАСИЉА И ПЕСНИК АТЕНТАТОР: Нападач на Фица идентификован као Јурај Цинтула

Foto Tanjug/AP

Kako prenose slovački mediji, Cintula legalno poseduje pištolj iz kojeg je pucao na Fica.

Cintula živi u mestu Levice, a jedan je od osnivača književnog kluba "Duh", u kojm je aktivan od 2005. godine.

Napisao je tri zbirke poezije, jedan roman i zbirku priča, a od 2015. član je Udruženja slovačkih književnika.

U žižu javnosti prvi put dospeo je 2016, kada je, dok je radio kao obezbeđenje u robnoj kući, napadnut. Tada mu je mlađi muškarac naneo povrede na glavi, zbog čega je dugo odsustvovao s posla.

Nakon toga, pokrenuo je peticiju za osnivanje Pokreta protiv nasilja.

-Nasilje je česta ljudska reakcija, jedan oblik izražavanja običnog nezadovoljstva stanjem stvari. Budimo nezadovoljni, ali ne i nasilni, pisalo je u tekstu te peticije.

Pokret je pozivao na suprotstavljanje nasilju bilo koje vrste, "od vanrednog stanja do fizičkog ili psihičkog nasilja u porodici".

Cintula važi za veliog kritičara vlasti u Slovačkoj, a najviše je kritikovao Fica zbog toga što, prema njegovim rečima, nije činio dovoljno da zaustavi kockanje u zemlji.

-U svakom gradu i selu postoji automat na kome kockari masturbiraju za novac pozajmljen od porodice ili poznanika, pa to je desetine hiljada evra. Šta država radi po tom pitanju?, napisao je na svom blogu na sajtu književnog kluba.

Na Fica je ranije danas izvršen atentat, a posle niza oprečnih informacija vlada je saopštila da mu je život ugrožen i da je prebačen helikopterom u bolnicu u Banskoj Bistrici.

Na Ficovom Fejsbuk nalogu navedeno je da je u životnoj opasnosti, bez preciziranja gde je pogođen.

Slovački mediji su preneli da je atentator prišao iz mase Ficu u gradu Handlova, gde se održavala sednica vlade i da mu je uzviknuo "Robo, dođi ovamo", pre nego što je ispalio dva ili tri hica u njega.

Fica su telohranitelji ubacili u aotomobil posle čega je prebačen helikopterom u bolnicu, a policija je odmah savladala napadača.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što je onda uradio sin legende SFRJ fudbala - zapanjilo je sve u klubu