KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. "Kosovo"

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 05. 2024. u 17:38

SLOVAČKI premijer Robert Fico danas je teško ranjen u atentatu, a nepoznati napadač počeo je da puca na premijera u trenutku kada je on izašao da se pozdravi sa okupljenim građanima, posle sednice vlade u gradu Handlova.

КО ЈЕ РОБЕРТ ФИЦО: Човек који пркоси НАТО-у и неће да призна тзв. Косово

Foto: Tanjug

Iako se o atentatoru i motivu i dalje malo zna, glavna urednica RT Margarita Simonjan je izjavila da je "ranjen onaj koji je rekao da je SVO nastala kao rezultat divljanja ukrajinskih neonacista i da ruski predsednik Vladimir Putin nije imao drugog izbora".

-Eto kako oni rade, napisala je Simonjan na Telegramu.

Sa druge strane, komentatori američkog "Skaj njuza" takođe su ukazali na to da se Fico oštro protivio politici naoružavanja Ukrajine koju vodi Brisel (pritom ga uporedivši sa njegovim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, za kojeg je Fico prethodno rekao da predstavlja uzor za izabranog političara), gde je jedan od sagovornika rekao da "nije iznenađujuće da se ovako nešto desilo pošto je Slovačka trenutno vrlo nesrećna zemlja".

Robert Fico je osvojio svoj treći mandat kao premijer Slovačke kada je njegova partija "Smer" pobedila na izborima u oktobru prošle godine.

Foto Tanjug/AP

Ficova predizborna kampanja bila je usredsređena na obustavljanje naoružavanja Kijeva (Slovačka je prethodno od februara 2022. godine poslala Ukraijini oružje, municiju i vojnu opremu u vrednosti od 671 milion evra), tvrdeći da svetu treba mir i da "ljudi u Slovačkoj imaju veće probleme od Ukrajine".

Usred kampanje, rekao je da je rat "počeo 2014, kada su ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju ruske državljane u Donbasu i Lugansku". Rojters podseća da manje od polovine Slovaka smatra Rusiju krivom za eskalaciju ukrajinskog sukoba.

Nakon poslednjih izbora, među prvima su Ficu pobedu čestitali predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i mađarski premijer Viktor Orban.

U novembru 2023. slovačka vlada je blokirala republičku dodelu novog paketa vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 40,3 miliona evra, a Fico je obećao da Slovačka neće podržati molbu Ukrajine za članstvo u NATO, ocenivši da je to "najveća glupost".

Ovaj političar je, takođe, svojevremeno odbacio ideju da Rusija ne treba da postoji, dodavši da je Rusija "bila, jeste i biće".

Fico je 2014. godine posetio Beograd, kada je sa tadašnjim predsednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da su odnosi Srbije i Slovačke na istorijskom maksimumu.

On je u martu ove godine za Tanjug rekao da Bratislava ne vidi ni jedan razlog da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost "Kosova", te da će i ubuduće biti u grupi nekolicine zemalja koje o tom pitanju imaju isto mišljenje.

Foto Tanjug/AP

Na pitanje da li zbog tog stava Slovačka trpi pritisak, Fico je pojasnio da je već navikao da su predmet kritike oni koji nekada hrabro izgovore sopstveno mišljenje i kažu istinu, a ne ono što očekuju "liberalni, progresivistički mediji".

Robert Fico rođen je 15. septembra 1964. u radničkoj porodici u Topoljčanima. Slovački premijer je diplomirao pravo na Univerzitetu Komenius u Bratislavi 1986. godine i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji, da bi doktorat odbranio 1992. godine.

Od diplomiranja do 1995. godine radno iskustvo je stekao pri Ministarstvu pravde Slovačke, a od 1994. godine do 2000. godine radio je kao zastupnik Slovačke pred Evropskom komisijom za ljudska prava i Evropskim sudom za ljudska prava.

Od 1994. do 2000. godine radio je kao zastupnik Slovačke pred Evropskom komisijom za ljudska prava i Evropskim sudom za ljudska prava.

Robert Fico se od 1999. godine nalazi na čelu partije "SMER-Socijaldemokratija", nakon što ju je osnovao kako bi se suprotstavio reformističkoj vladi desnog centra.

Na nezadovoljstvu liberalnim ekonomskim reformama odneo je prvu izbornu pobedu 2006. godine i služio kao premijer do 2010. Ficov drugi mandat je trajao od 2012. do 2018. godine.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RAJ NA ZEMLJI! U ovom mestu letuju turisti iz inostranstva, a sada je dostupno i Srbima