OSUDE ATENTAT NA FICA: Zvaničnici širom planete šokirani pokušajem ubistva slovačkog premijera

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

15. 05. 2024. u 17:12

EVROPSKI zvaničnici osudili su današnji atentat na premijera Slovačke Roberta Fica i izrazili šokiranost tim napadom, u kojem je Fico teško povređen.

ОСУДЕ АТЕНТАТ НА ФИЦА: Званичници широм планете шокирани покушајем убиства словачког премијера

Foto Tanjug/AP

Predsednica Slovačke Zuzana Čaputova najoštrije je osudila današnji brutalni i nepromišljeni napad na slovačkog premijera.

-Ja sam šokirana. Robertu Ficu želim puno snage u ovom kritičnom trenutku da se oporavi od napada, istakla je ona na platformi X.

I nemački kancelar Olaf Šolc izrazio je šok zbog napada na slovačkog premijera Roberta Fica, rekavši da nasilju nije mesto u evropskoj politici.

-Vest o kukavičkom pokušaju atentata na slovačkog premijera Fica duboko me je šokirala. Nasilju ne sme da bude mesto u evropskoj politici, objavio je Šolc na platformi X.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen snažno je osudila podli napad na Fica.

-Takvi akti nasilja nemaju mesta u našem društvu i potkopavaju demokratiju, naše najdragocenije opšte dobro. Moje misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom, istakla je ona na platformi X.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, takođe, je izjavio da je šokiran vestima o napadu na slovačkog premijera posle sastanka slovačkog kabineta.

-Ništa ne može da opravda nasilje ili takve napade. Moje misli su sa premijerom i njegovom porodicom, naglasio je on na platformi X.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg istakao je da je šokiran i zgrožen napadom na Roberta Fica.

-Želim mu snage za brz oporavak. Moje misli su sa Robertom Ficom, njegovim najmilijima i narodom Slovačke, naveo je Stoltenberg na mreži X.

Šok povodom gnusnog napada na svog prijatelja, premijera Roberta Fica izrazio je i mađarski premijer Viktor Orban.

-Molimo se za njegovo zdravlje i brz oporavak! Bog blagoslovio njega i njegovu zemlju!, poručio je Orban na platformi X.

I britanski premijer Riši Sunak šokiran je vešću o napadu na Roberta Fica.

-Šokiran sam ovom strašnom vešću. Naše misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom, naveo je Sunak na platformi X (Tviter).

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski osudio je napad na slovačkog premijera, nazvavši ga "užasnim".

-Treba učiniti sve da se osigura da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, obliku ili sferi, poručio je on na platformi X (Tviter).

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku