VEJPOVI STVARAJU ZAVISNOST: Elektronske cigarete koje, ipak, imaju nikotin, prodaju se deci

I.S.

15. 05. 2024. u 15:26

VEJPOVI, elektronske cigarete koje, navodno, ne sadrže nikotin, često se prodaju nezakonito deci u prodavnicama za igračke, saopštio je Britanski Savet za kontrolu standarda trgovine iz Svonzija. Savet je konfiskovao više od 140.000 komada ovih cigareta u proteklim mesecima, jer vejpovi, zapravo, imaju dva odsto nikotina, prenosi Bi-Bi-Si.

ВЕЈПОВИ СТВАРАЈУ ЗАВИСНОСТ: Електронске цигарете које, ипак, имају никотин, продају се деци

Foto Shutterstock

U Velikoj Britaniji, nezakonitim vejpom, smatra se onaj koji ima više od dva mililitra tečnosti i 20 miligrama nikotina. Ris Heris iz Saveta kaže da su oni najčešće dostupni u specijalizovanim prodavnicama koje se pojave i zatvore u roku od samo nekoliko meseci. Heris dodaje da ove prodavnice vode "ozbiljne bande koje se bave organizovanim kriminalom", a shvatile su da je reč o veoma unosnom poslu.

Anketa velške organizacije "Eš", sprovedena nad 12.000 srednjoškolaca, pokazala je da oko sedam procenata njih koristi vejp, a da od njih, oko 45 odsto ne može da izdrži ceo školski dan bez vejpa! "To pokazuje novi nivo zavisnosti za koji nismo znali da postoji", rekla je Suzen Kas iz te organizacije.

Portparol vlade Velsa je kazao za Bi-Bi-Si da deca "nikad ne bi trebalo da koriste" vejp i da vlade Velike Britanije i Vels rade zajedno na Zakonu o duvanu i vejpovima da bi smanjile "privlačnost, dostupnost i pristupačnost vejpova deci".

- Ovaj zakon će nam omogućiti da regulišemo ukuse i sastave vejpova, njihovo pakovanje i gde su smešteni u prodavnicama da bismo sprečili njihovu promociju i dostupnost deci - dodao je portparol velške vlade. - U planu je i zabrana jednokratnih vejpova do 1. aprila sledeće godine zbog njihovog značajnog uticaja na okolinu, jer su očigledno povezani sa povećanom upotrebom kod dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!