„MESECIMA STE LOMILI RUKE GRUZIJI“ Zaharova: U toku je informacioni napad Zapada

Novosti online

15. 05. 2024. u 08:29

REAKCIJA Zapada na vest da je gruzijski parlament usvojio zakon o stranim agentima predstavlja mešanje u unutrašnju politiku suverene države, zapadne zemlje vode informacioni napad na Tbilisi, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

„МЕСЕЦИМА СТЕ ЛОМИЛИ РУКЕ ГРУЗИЈИ“ Захарова: У току је информациони напад Запада

Foto: Profimedia/Ilustracija

- To je apsolutno, stoprocentno mešanje drugih zemalja u unutrašnju politiku suverene nezavisne države - rekla je Zaharova u autorskom programu na radiju Sputnjik.

Prema njenim rečima, u toku je informacioni napad na Gruziju.

- Sada se odvija takav informacioni napad na Gruziju da je nemoguće sakriti se od tih izjava. Zapad je nekoliko meseci na sve moguće načine zastrašivao, ucenjivao, lomio ruke suverenoj državi Gruziji u kontekstu toga šta treba ili ne treba da rade povodom sopstvenog zakonodavstva - napomenula je Zaharova.

U utorak je u gruzijskom parlamentu održana plenarna sednica na kojoj je usvojen nacrt zakona o stranim agentima. U parlamentu je tokom razmatranja usvajanja nacrta izbila tuča između poslanika.

Portparol Evropske komisije Peter Stano je zakon o stranim agentima nazvao „ozbiljnom preprekom ka evropskom putu Gruzije“, dok je portparol Bele kuće Karin Žan Pjer rekla da usvajanje tog dokumenta može da dovede do „fundamentalnog revidiranja“ odnosa SAD i Gruzije.

Parlament Gruzije je 7. marta 2023. godine u prvom čitanju usvojio predlog zakona o stranim agentima. Nakon toga su u prestonici zemlje počeli masovni mitinzi koje je rasterivala policija uz primenu suzavca i vodenih topova. Kasnije su vlasti povukle dokument iz parlamenta.

U aprilu ove godine vladajuća partija „Gruzijski san“ ponovo je iznela sporni predlog zakona na razmatranje zakonodavnog organa. Ovaj put se umesto termina „agent stranog uticaja uticajem“ koristi pojam „organizacija koja sprovodi interese strane sile“. Ostatak sadržaja je nepromenjen. Najzad, u Tbilisiju su obnovljeni protesti uz zahtev da se opozove predlog zakona. Lokalna opozicija tvrdi da je ovaj dokument analog ruskog i usmeren je „protiv prijatelja zemlje“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je takve izjave apsurdnim, podsetivši da je prva zemlja koja je osmislila sistem borbe protiv stranih agenata - Sjedinjene Američke Države. On je dodao da je to sada postala globalna praksa.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: ALARMANTNA SITUACIJA: Hiljade napuštaju Džabaliju dok se izraelske snage vraćaju u severnu Gazu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku