ŠTA RADE BRITANCI U UKRAJINI: Šef američkih specijalnih snaga izneo nove detalje o operaciji kopnenih snaga NJegovog veličanstva

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

14. 05. 2024. u 17:05

ŠEF američke komande za specijalne operacije general Brajan Fenton otkrio je nove detalje o operacijama britanskih kopnenih jedinica u Ukrajini, navodeći da Pentagon o ratu koji je u toku saznaje „uglavnom kroz oči partnera za specijalne operacije Velike Britanije“, koje je on naveo kao testiranje novih pristupa modernom ratovanju na frontu.

ШТА РАДЕ БРИТАНЦИ У УКРАЈИНИ: Шеф америчких специјалних снага изнео нове детаље о операцији копнених снага Његовог величанства

Foto: Jutjub/MilitaryCorner/BackStageProd

Dajući primer, primetio je da britanske jedinice za specijalne operacije posmatraju i savetuju upotrebu dronova i „način na koji brod u Crnom moru plovi“. Izjave komandanta su poslednja od mnogih indicija zapadnih, ukrajinskih i ruskih izvora o velikoj ulozi britanskih kopnenih snaga u ratnoj zoni. Jedna od najznačajnijih je izjava zamenika načelnika štaba britanske odbrane, general-potpukovnika kraljevskih marinaca Roberta Magovana 13. decembra 2022. godine, da su stotine marinaca izvodile operacije visokog rizika zajedno sa ukrajinskim vladinim snagama od aprila. Magovan je naglasio da su oni sprovedeni „u izuzetno osetljivom okruženju i uz visok nivo političkog i vojnog rizika“. Njegova izjava usledila je posle višemesečnih izveštaja iz širokog spektra ruskih izvora da su Kraljevski marinci operativni i da igraju značajnu ulogu na frontu, što je ranije bilo široko odbačeno u izveštavanju zapadnih medija. Ovo je kasnije dodatno potvrđeno dokumentima Pentagona koji su procurili.

Foto vikipedija/MOD UK

U decembru 2023. godine poljski novinar Zbignjev Parafjanovič je otkrio da su mu poljski zvaničnici dali detalje o operacijama britanskih snaga, a jedan ga je obavestio: „Bilo je to vreme kada su Rusi još uvek stajali u Buči, a ruta je bila siva zona . Moglo se naleteti na Ruse. Prošli smo poslednji kontrolni punkt. Ukrajinci su nam rekli da nastavljamo na sopstvenu odgovornost… Pa, i koga smo sledeće sreli? Ukrajinski vojnici i… britanske specijalne snage. Uniformisan. Sa oružjem.” Potvrđujući izjavu generala Fentona, poljski novinar je naveo da su se britanske snage vozile po selu sa radarima za praćenje artiljerije kako bi proučili tok sukoba i operacije ruskih snaga.

Parafjanovič je dalje otkrio da su poljske specijalne snage takođe bile na frontu od prvih faza rata. Što se tiče napora zapadnih vojski da obezbede negiranje svojih operacija, poljski oficir ga je obavestio: „Razradili smo formulu za naše prisustvo u Ukrajini… jednostavno smo poslati na plaćeno odsustvo. Političari su se pravili da ovo ne vide.” Dalji detalji su naknadno dostavljeni u februaru 2024. godine, kada je nemački kancelar Olaf Šolc potvrdio da britanske specijalne snage u Ukrajini pružaju vitalnu podršku za omogućavanje lansiranja krstarećih raketa Storm Shadow na ruske ciljeve, naglašavajući da je nedostatak uporedivog prisustva Nemačke sprečio da isporuči svoje sopstvene krstareće rakete jer one ne bi bile operativne bez strane podrške. Nove informacije u vezi sa obimom britanske uloge u ratnim naporima stižu pošto je Francuska predvodila pozive brojnih evropskih država za dalje proširenje uloge članica NATO na terenu i na frontu, a ubrzo nakon nepotvrđenih izveštaja da su vojnici francuske Legije stranaca možda već raspoređeni u Ukrajini.

(TV Front)

BONUS VIDEO - RUSKA ARTILjERIJA NA DELU: jedinica gađala položaje ukrajinske vojske na frontu u Hersonu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO OKO 2 SATA LETA OD VAS: Nikad povoljnije letovanje na afričkom Mediteranu!