SOCIJALISTI UMIRILI BURE BARUTA: Pobeda stranke španskog premijera Sančeza u Kataloniji

I. Stanojević

14. 05. 2024. u 07:00

POBEDA socijalista španskog premijera Pedra Sančeza na regionalnim izborima u pokrajini Kataloniji pomerila je jezičak na nacionalnoj vagi na štetu snaga separatističkog pokreta u "buntovnom" regionu. Socijalisti su, naprotiv, učvrstili vlast i u kritičnoj tački koja je dugo bure baruta. Sančez će ovim rezultatom moći da opravda svoju politiku u Kataloniji, a posebno kontroverzni Zakon o amnestiji koji pogoduje nacionalistima, suočenim sa pravnim tužbama zbog separatističkih aktivnosti.

СОЦИЈАЛИСТИ УМИРИЛИ БУРЕ БАРУТА: Победа странке шпанског премијера Санчеза у Каталонији

Foto: Tanjug/AP photo

Katalonski separatisti drže vlast više od decenije, ali ankete i nacionalni izbori jula 2023. govore da je podrška otcepljenju donekle smanjena otkako je bivši regionalni predsednik Karlos Puđdemon stao na čelo nezakonitog, neuspelog pokušaja otcepljenja, 2017. godine. Nekoliko dana kasnije, Puđdemon je pobegao iz zemlje, ali ga to nije sprečilo da se kandiduje na aktuelnim izborima i vodi kampanju iz egzila, u južnoj Francuskoj. Puđdemon je obećao da će se vratiti u domovinu, pošto se novoizabrani poslanici sastanu da izaberu regionalnog predsednika u nadi da će mu, do tada, pravni problemi biti rešeni, odobravanjem amnestije u španskom parlamentu za njega i stotine istomišljenika.

Više od 5,7 miliona birača imalo je pravo glasa na izborima parlamenta u Barseloni. Sa 99 odsto prebrojanih glasova, Katalonska socijalistička partija (PSC), koju predvodi bivši španski ministar zdravlja Salvadoro Ilja, obezbedila je 42 mesta. Katalonska separatistička partija Zajedno za Kataloniju (Junts) osvojila je 35 mandata, Republikanska levica Katalonije (ERC) 20, a Narodna partija 15. Za većinu je potrebno 68 mandata, što znači da je socijalistima neophodan savez sa drugim strankama da bi formirali vladu.

Konzervativna Narodna partija (PP) ostvarila je značajan uspeh i sada je četvrta stranka u Kataloniji, a prati je krajnje desničarska Voks. Građani (Siudadanos), samoproglašena stranka centra, posle sedam godina ostala je bez ijedne skupštinske fotelje. Nova partija krajnje desnice, Katalonska alijansa, na krilima beskompromisne platforme, zasnovane na separatizmu i antimigrantskoj politici, zauzela je dva mesta.

I mada je Puđdemonova partija Zajedno za Kataloniju druga, sa 35 mandata, čime je povratila status najjače separatističke stranke u regionu ispred Katalonske republikanske levice (ERC), nacionalističke partije su izgubile raniju podršku i više ne kontrolišu regionalni parlament. Centralna vlada napravila je, međutim, poslednjih godina značajne ustupke strankama koje se zalažu za nezavisnost, pa one nisu odustale od zahteva za referendumom o odvajanju Katalonije od Španije.

Manjinska ERC vlada Pere Aragonesa raspisala je ove vanredne izbore pošto nije uspela da prikupi dovoljno podrške za usvajanje godišnjeg pokrajinskog budžeta. Zakon o amnestiji, koji tek treba da se usvoji u španskom parlamentu, izazvao je žestoku reakciju protivnika sa desnog političkog spektra. On je bio uslov da JkCat i ERT podrže Sančeza na parlamentarnim izborima, omogućavajući mu da formira novu vladu prošle jeseni. Usvajanjem ovog zakona, Puđdemonu se otvaraju vrata za povratak u Španiju.

Puđdemonov predlog

BEZ podrške ERC i krajnje levičarskog saveza "Ujedinite se" socijalisti neće moći da formiraju vladu. Karles Puđdemon je, međutim, pozvao ERC da ne bude deo koalicije i predložio da dve glavne separatističke stranke pokušaju da naprave vlast, kao što su učinile u prošlosti pre nego što su se razišle. "Ako je ERC voljan da obnovi mostove i mi smo", poručio je Puđdemon. Podele unutar katalonskog parlamenta na unioniste i separatiste, ali i na levicu i desnicu, otežaće pregovore, a ako se ne formira vlada, izbori će se ponoviti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ GLEDA BRUKU I NE VERUJE: Kakav skandal na Rolan Garosu! Da je Srbin to uradio, već bi leteo kući (VIDEO)