JEZIVO UPOZORENJE IZRAELSKOG PREMIJERA: "Ako moramo, stajaćemo sami... Borićemo se zubima i noktima"

Tanjug

09. 05. 2024. u 20:39

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanjahu poručio je danas da će ova zemlja ''ukoliko mora, stajati sama'', nakon što je administracija u Vašingtonu odložila nekoliko pošiljki oružja u Tel Aviv usled neslaganja o izraelskoj ofanzivi na Rafu.

ЈЕЗИВО УПОЗОРЕЊЕ ИЗРАЕЛСКОГ ПРЕМИЈЕРА: Ако морамо, стајаћемо сами... Борићемо се зубима и ноктима

Foto: Amir Cohen/Pool Photo via AP

- Ako moramo da stojimo sami, stajaćemo sami. Već sam rekao da ako moramo, borićemo se zubima i noktima - rekao je on.

Uoči izraelskog Dana nezavisnosti sledeće nedelje, Netanijahu je podsetio da tokom stvaranja države pre 76 godina jevrejski borci nisu imali oružje, kao i da je postojao embargo na oružje za Izrael, prenosi Tajms of Izrael.

- Danas smo mnogo jači. Odlučni smo i ujedinjeni da pobedimo našeg neprijatelja i one koji žele da nas unište - zaključio je izraelski premijer.

Američki predsednik Džozef Bajden upozorio prvi put je u sredu javno da će SAD obustaviti isporuku određenog oružja Izraelu, ukoliko izraelske snage izvrše veliku invaziju na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

Bajden je u intervjuu za Si-En-En priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Pojasu Gaze.

Rekao je da će SAD nastaviti da isporučuju Izraelu odbrambeno oružje, uključujući i sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola", ali je naglasio da Vašington neće isporučivati Izraelu bombe i artiljerijske granate.

Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da su SAD pažljivo pregledale isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u izraelskom napadu na Rafu i da su pauzirale pošiljku koja se sastoji od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma.

Izrael je ove sedmice napao Rafu, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište od sukoba u drugim delovima Pojasa Gaze, a Tel Aviv je saopštio da je reč o "ograničenoj operaciji".

BONUS VIDEO: KADIROV PROVERAVA TERENSKA VOZILA: Pogledajte kako vuče jedno od vozila

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

LETOVANJE OD 380 EVRA: Hit ponuda - avionom na 8, 11 ili 12 dana na ovoj destinaciji (FOTO)