"SARADNJA SA KINOM DUBOKO UTIČE NA EVROPU" Sijarto: Veliki ekonomski rast je na Istoku, a ne na Zapadu

Tanjug

07. 05. 2024. u 13:37

MINISTAR spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto ocenio je danas da na ekonomski učinak evropskih zemalja u velikoj meri utiče njihova saradnja sa Kinom, pri čemu su, kako je naveo, istočne investicije i trgovina izuzetno značajni sa stanovišta konkurentnosti i rasta.

САРАДЊА СА КИНОМ ДУБОКО УТИЧЕ НА ЕВРОПУ Сијарто: Велики економски раст је на Истоку, а не на Западу

FOTO: AP/Tanjug

- Civilizovana saradnja Istoka i Zapada sve je važnija jer se trenutno odvija galopirajući ekonomski rast na Istoku, a ne na Zapadu. Kineske investicije i bilateralna trgovina imaju veliki uticaj na evropske ekonomije - rekao je Sijarto u Taškentu, gde učestvuje na sastanku 9. međuvladinog Komiteta mađarsko-uzbekistanske ekonomske saradnje, prenosi agencija MTI.

Sijarto je istakao da su zemlje koje najefikasnije i najbrže razvijaju saradnju sa Istokom koje su u stanju da sačuvaju svoja dostignuća i brzo se razvijaju.

On je naglasio da se u sadašnjoj eri ratova i kriza razvijaju trendovi formiranja blokova u svetu.

- Ovo je protiv naših nacionalnih interesa. Naš cilj je da predstojeći period bude posvećen povezivanju, a ne formiranju blokova - dodao je on.

Pored toga, Evropska unija je napravila greške u odlukama koje je donela kao odgovor na rat, a sankcije i embargo na energente naneli su štetu evropskoj ekonomiji.

- U ovoj kritičnoj situaciji raste značaj povezivanja i civilizovane saradnje Istok-Zapad. Veliki ekonomski rast je na Istoku, a ne na Zapadu, trgovina sa Kinom određuje učinak evropskih ekonomija - istakao je mađarski ministar.

Napomenuo je da Mađarska sa Centralnom Azijom razvija saradnju već 14 godina.

- Rano smo prepoznali značaj Centralne Azije u trenutku kad je to izazvalo ozbiljne kritike, ali se sada pokazuje da smo u pravu - rekao je on.

BONUS VIDEO: SI ĐINPING U PARIZU: Pogledajte kako je Makron dočekao kineskog predsednika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije