DRAGI MU DRAŽI OD URSULE: Fon der Lajen izgubila podršku francuskog predsednika Makrona za reizbor na funkciju predsednice EK

JAVNA je tajna da se francuski predsednik Emanuel Makron protivi reizboru Nemice Ursule fon der Lajen na mesto predsednice Evropske komisije posle izbora koji će biti održani u junu.

ДРАГИ МУ ДРАЖИ ОД УРСУЛЕ: Фон дер Лајен изгубила подршку француског председника Макрона за реизбор на функцију председнице ЕК

Foto: AP

Agencija "Blumberg" sada piše da je Makronov omiljeni kandidat Italijan Mario Dragi.

Prema pisanju ove američke ekonomske agencije, Makron je već započeo pregovore s drugim liderima EU da podrže Dragijevu kandidaturu. Obavio je, kažu, u cilju podrške bivšem direktoru Evropske centralne banke, razgovore i sa italijanskom premijerkom Đorđom Meloni.

"Blumberg" navodi da je Ursula fon der Lajen izgubila naklonost više evropskih zvaničnika zbog svog previše političkog stava na čelu Evropske komisije. Makron smatra da se Fon der Lajenova nije previše angažovala na odbrani opštih evropskih interesa.

- Predsednik Evropske komisije je tu da brani opšte interese, ne treba da bude previše politizovan. Što, mora se reći, nije bio slučaj s odlazećom Komisijom – bio je nedavno direktan francuski predsednik.

KOMESAR ZA ODBRANU

Foto: Profimedia

Protivljenje Makrona, kao centriste, ali veoma uticajnog lidera unutar EU, treba dodati i oštre kritike koje dolaze od trenutno najbližih saradnika Fon der Lajenove iz protivničkog tabora, poput šefa evropske diplomatije, socijaliste Đuzepa Borelja koji je, na predlog Fon der Lajenove da se u budućem sazivu osnuje funkcija komseara za odbranu – u čemu se vidi želja za dodvoravanjem nacionalistima – ocenio da to nije saglasno evropskim soprazumima.

Emanuel Makron je imao odlučujuću ulogu pre pet godina kada je Ursula fon der Lajen dobila funkciju umesto "već viđenog" Manfreda Vebera, takođe Nemca. Sada su se, na dva i po meseca od evropskih izbora, stvari, očigledno, drastično promenile.

Ursula fon der Lajen je zvanični kandidat evropskih narodnjaka za sopstvenu naslednicu na novom mandatu i, prema pisanju "Blumberga", teško je da će od toga sama odustati. Prema pisanju ovoj sajta, Dragijeva prednost u tome je iskustvo koje je stekao na čelu Evropske centralne banke, spasavajući evro. S druge strane, minus su mu, kažu, godine. Zašao je u 77.

Kao otežavajuća okolnost za njegovu nominaciju, posmatra se i pretpostavka da Evropska narodna partija neće tako lako odustati od sopstvenog kandidata u korist "tehničara". Ali, tako je bilo i sa Veberom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe