"SAD SU LICEMERNE": Blinken u Pekingu preneo zabrinutost zbog kineske podrške Rusiji

Novosti online

26. 04. 2024. u 11:15

DRŽAVNI sekretar SAD Entoni Blinken izrazio je zabrinutost tokom sastanka sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jijem zbog podrške koju Kina navodno pruža Rusiji, javlja AFP, pozivajući se na predstavnika Stejt departmenta.

САД СУ ЛИЦЕМЕРНЕ: Блинкен у Пекингу пренео забринутост због кинеске подршке Русији

Foto: AP

Portparol kineskog MIP-a Vang Venbin je nakon toga poručio SAD da prestanu sa optužbama i pomognu u rešavanju ukrajinske krize.

Kako se navodi, to se odnosi na kinesku podršku ruskom odbrambenoindustrijskom sektoru.

O Tajvanu i Bliskom istoku

Pored toga, kako navodi predstavnika Stejt departmenta, Blinken je u razgovoru sa Jijem istakao značaj mira i stabilnosti u regionu oko Tajvana i na Bliskom istoku.

- Napredak po agendi koju su zacrtali naši lideri zahteva aktivnu diplomatiju i smatram da ne postoji alternativa direktnim susretima kako bi se išlo napred - rekao je on.

Blinken je, kako se navodi, naglasio da je potrebno da dve zemlje budu svesne koje su to oblasti u kojima im se interesi razilaze kako bi izbegli nesporazume i pogrešne procene.

To je naša zajednička odgovornost koju imam ne samo pred našim narodima već i čitavim svetom.

Kina: Prestanite sa optužbama i pomozite u rešavanju krize

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Vang Venbin je, komentarišući Blinkenove optužbe zbog kineske podrške Rusiji, poručio da Peking savetuje američkoj strani da prestane da optužuje kineske vlasti, već da uloži realne napore za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Vang je ocenio i da su SAD licemerne jer pomažu Kijevu, a istovremeno osuđuju normalne trgovinsko-ekonomske odnose Rusije i Kine.

On je istakao da Moskva i Peking, u godini kada se obeležava 75. godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, aktivno održavaju dijalog na visokom nivou.

Pored toga, portparol kineskog MIP-a je ocenio da je NATO direktno odgovoran za ukrajinsku krizu.

- NATO treba da razmisli o svojoj ulozi, da prestane da prebacuje krivicu i preduzme efikasne praktične korake za političko rešavanje ukrajinske krize - naglasio je Vang.

Prema njegovim rečima, izvor ukrajinske krize krije se u protivrečnostima koje su tokom dugo godina akumulirane u oblasti regionalne bezbednosti u Evropi.

Portparol je još je dodao da će Peking i dalje biti na strani mira, dijaloga i pravednosti, igrajući konstruktivnu ulogu u rešavanju krize.

Pored toga, Vang je izrazio uverenje da se Kina nada da će SAD prestati da raspoređuju rakete srednjeg dometa u azijsko-pacifičkom regionu, da neće primoravati zemlje regiona da biraju stranu, kao i da će prestati da podrivaju interese strateške bezbednosti Kine.

Američki državni sekretar boravi u Kini do 26. aprila, a danas će se sastati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: IZRAELSKI NAPAD: Izraelska vojska gađala više lokacija u južnom Libanu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori