KINA UPOZORAVA SAD: Ne prelazite crvene linije...

Дејана Калинић
Dejana Kalinić

26. 04. 2024. u 07:32

SJEDINjENE Američke Države ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari Kine i prelaze "crvene linije", rekao je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji na sastanku sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

КИНА УПОЗОРАВА САД: Не прелазите црвене линије...

Foto: Tanjug/AP

- Kineski zahtevi su dosledni, uvek se zalažemo za uzajamno poštovanje suštinskih interesa. Sjedinjene Države ne bi trebalo da se mešaju u unutrašnje stvari Kine, ne bi trebalo da potiskuju razvoj Kine i ne bi trebalo da prelaze crvene linije Pekinga u pogledu suvereniteta, bezbednosti i interesa Kine - rekao je Vang Ji, a prenosi kineska centralna televizija.

Kako je napomenuo ministar, iako su se odnosi Kine i SAD generalno stabilizovali, negativni faktori su i dalje prisutni.

- Svet gleda da li će Peking i Vašington raditi zajedno na rešavanju globalnih problema ili će ući u sukob, u kojem će obe strane izgubiti - dodao je on.

Blinken se nalazi u poseti Kini od 24. aprila, već je posetio Šangaj, gde se sastao sa sekretarom lokalnog partijskog komiteta Čenom Điningom, predstavnicima privrede i studentima.

Državni sekretar je u četvrtak doputovao u Peking na razgovore sa Vang Jijem. Još nije saopšteno da li će kineski predsednik Si Đinping primiti američkog državnog sekretara.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PALA ODLUKA! Evo koga je Novak Đoković odabrao za trenera, masters u Rimu sve otkrio (VIDEO)