POLJSKA I LITVANIJA: Vraćaju vojno sposobne Ukrajince iz inostranstva

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

25. 04. 2024. u 23:11

POLjSKA i Litvanija pomoći će ukrajinskim vlastima da muškarce koji podležu vojnoj obavezi vrate u Ukrajinu, nakon što je Kijev ranije ove nedelje saopštio da obustavlja konzularne usluge za vojno sposobne muškarce u inostranstvu.

ПОЉСКА И ЛИТВАНИЈА: Враћају војно способне Украјинце из иностранства

Foto Novosti

-Dugo smo ukazivali da možemo pomoći ukrajinskoj strani da osigura da se muškarci koji podležu obaveznoj vojnoj službi vrate u Ukrajinu, rekao je ministar odbrane Poljske Vladislav Kosinjak-Kamiš, ali nije precizirao koje mehanizmi bi mogli biti korišćeni za to, preneo je Gardijan.

Njegov litvanski kolega Laurinas Kasčiunas rekao je da bi njegova zemlja mogla na sličan način da pomogne Kijevu.

-Ukrajina je u velikom nedostatku kada je reč o mobilizaciji. To nije fer prema građanima koji se bore za svoju zemlju, rekao je Kasčiunas.

Ranije ove sedmice Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine ograničilo je pružanje konzularnih usluga muškarcima od 18 do 60 godina u inostranstvu, uključujući obradu zahteva za izdavanje pasoša, nakon što je Vrhovna rada usvojila zakon o mobilizaciji, koji će stupiti na snagu 18. maja 2024. godine.

Ukrajinski parlament je nedavno usvojio novi zakon o mobilizaciji, kojim se snižava starosna dob za pozivanje muškaraca sa 27 na 25 godina.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona