IDF POSLAO SNAŽNU PORUKU NAPADAČIMA: Oštro reagovali na optužbe da su krivi za masovne grobnice

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

25. 04. 2024. u 20:38

IZRAELSKA vojska odbacila je danas optužbe da su njene snage sahranile stotine Palestinaca u masovne grobnice u Pojasu Gaze i saopštila da su ovakve tvrdnje "potpuno lažne".

ИДФ ПОСЛАО СНАЖНУ ПОРУКУ НАПАДАЧИМА: Оштро реаговали на оптужбе да су криви за масовне гробнице

Foto IDF

Saopštenje Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) je objavljeno nekoliko sati nakon što su timovi civilne odbrane Gaze objavili rezultate istrag o masovnim grobnicama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Gaze, gde su navodno otkrili znake pogubljenja i ljude koji su bili živi zakopani, navodi Al Džazira.

U saopštenju, izraelska vojska kaže da su, dok su njene snage bile na terenu u Kan Junisu, ''tela koja su Palestinci zakopali u oblasti bolnice Naser pregledana u okviru napora da se lociraju kidnapovani i nestali ljudi“.

IDF je naglasio da je proces ispitivanja tela obavljen ''organizovano, uz očuvanje dostojanstva pokojnika“.

U slučaju da otkrivena tela nisu bila identifikovana kao tela nestalih Izraelaca, vojska ih je ''vratila na mesto'', tvrdi IDF.

Dalje se tvrdi da su vojne aktivnosti koje su se sprovodile u bolnici obavljene ''bez štete bolnici, pacijenatima i medicinskom osoblju“, ali prema tvrdnjama Palestinske civilne odbrane među onima koji su izvučeni iz grobnica su bile žene, deca, pacijenti, kao i medicinsko osoblje.

Ravina Šamdasani, portparolka Kancelarije UN za ljudska prava, saopštila je da su neka tela pronađena u bolnici u Kan Junisu ''pronađena sa vezanim rukama i bez odeće“.

Član Palestinske civilne odbrane Mohamed Al-Mogijer rekao je da je njegov tim spreman da pripremi izveštaj za nezavisnu istragu masovnih grobnica, dok rastu pozivi za nezavisnu istragu od strane UN i grupa za ljudska prava.

Tim palestinske Civilne odbrane pozvao je ranije danas Ujedinjene nacije da istraže masovne grobnice Palestinaca u bolnicama u Pojasu Gaze u kojima je do sada otkriveno gotovo 400 tela nakon što su izraelske snage napustile bolničke komplekse, navodeći da je reč o ratnim zločinima.

Članovi tima palestinske civilne odbrane tvrdili su na konferenciji za novinare da je bilo slučajeva da su izraelske snage streljale pacijente dok su oni bili podvrgnuti operacijama u bolnici Naser u Kan Junisu na jugu Pojasa Gaze.

Palestinski tim optužio je Izrael za sahranjivanje više tela u bolnici Naser u plastičnim kesama na dubini od tri metra, gde su se brzo raspadala

da bi se prikrili dokazi o "zločinima", uključujući mučenje.

BONUS VIDEO: TAJVANSKA VOJSKA NA DELU -  Pogledajte vežbu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)