NOVI MIG-31I NOĆNA MORA ZA EVROPU! Ruski lovci sa novim, unapređenim kapacitetima moći će da gađaju ključne baze NATO (VIDEO)

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

21. 04. 2024. u 22:00

UNAPREĐENA varijanta ruskog MiG-31 – MiG-31I dobio je ključnu nadogradnju koja će omogućiti bolju dopunu aviona gorivom u vazduhu.

НОВИ МИГ-31И НОЋНА МОРА ЗА ЕВРОПУ! Руски ловци са новим, унапређеним капацитетима моћи ће да гађају кључне базе НАТО (ВИДЕО)

Foto: printskrin Jutjub/ Military TV

Prema informacijama koje je anonimni izvor dao novinskoj agenciji TASS, lovac MiG-31I je modifikovan i opremljen novim mehanizmom za punjenje gorivom u vazduhu kako bi se proširio njegov borbeni radijus. Međutim, ruska agencija nije dobila zvaničnu potvrdu ove informacije.

Mikojan MiG-31 (NATO kodno ime Foxhound), trenutno najbrži operativni borbeni avionom na svetu, u upotrebi je više od 40 godina i kako stvari stoje, neće se uskoro povući.

Tokom poslednje četiri decenije, avion je prošao kroz nekoliko značajnih nadogradnji, od kojih je najnovija ona za punjenje gorivom u vazduhu.

Iako se često meša sa MiG-K, drugi izvor TASS, pod uslovom anonimnosti, izjavio je da MiG-31I ima „drugačije motore, avioniku i rakete“ od varijante MiG-K. MiG-31K je postao izuzetno popularan kao nosač hipersonične balističke rakete Kinžal.

Komentarišući implikacije koje proizilaze iz novih sposobnosti MiG-31I, vojni analitičari i stručnjaci navode da, operativno, većina Evrope će sada biti podložna napadima Kinžala.

Što se Ukrajine tiče, njene oružane snage će morati da budu u visokom stanju pripravnosti prilično dugo nakon što ih SAD/NATO AWACS upozori na poletanje MiG-31I.

Nekoliko zapadnih aviona može da se dopunjava gorivom u vazduhu, što u suštini proširuje njihov domet rada. Osim toga, sletanje radi dopune goriva čini borbeni avion ranjivim na neprijateljski udar.

Prema prethodnim izveštajima, MiG-31K već se puni gorivom u vazduhu iz ruskog tankera Il-78. Pošto jedan Il-78 ili Il-78M ima sposobnost napajanja dva taktička aviona, to znači da se dva MiG-31K mogu da dopune gorivom istovremeno.

Sa MiG-31 koji zahteva do 17,7 tona goriva, jedan Il-78(M) bi trebalo da bude u stanju da nosi dovoljno goriva za jedno do tri punjenja.

Inače, od momenta kada su avioni postali borbeno operativni, razvijala se i ideja o tome kako im povećati radijus. On je, naravno, zavisio od mnogo faktora, ali svi oni su se svodili na to koliko ima goriva, bez obzira kakav je i koliko je bio štedljiv motor. Članak posvećen isključivo dopuni goriva u vazduhu kao i istoriji ove ideje možete pročitati ovde.

ŠTA JE MIG-31I?

Ruska Izvestija su među prvim sredstvima informisanja predvidela da će MiG-31I imati mogućnost dopunjavanja goriva u vazduhu. Iako su detalji o avionu oskudni, veruje se da lovac ima elektronske sisteme koji pojačavaju njegove karakteristike i sposobnosti letenja.

Pored toga, letelica ima elektronski sistem daljinskog upravljanja i kompjutere koji automatski usklađuju avion sa željenom putanjom i lansiraju hipersoničnu raketu u unapred određenom trenutku.

Rusija je ranije najavila da će javnosti MiG-31I u letu biti prezentovan na proslavi Dana pobede 2022. godine. Međutim, ceremonija je kasnije otkazana zbog lošeg vremena.

Kasnije je komandant ruskog vazduhoplovstva, zamenik glavnokomandujućeg Vazdušno-kosmičkih snaga, general-potpukovnik Sergej Dronov, najavio da će MiG-31I biti prikazan na međunarodnom sajmu naoružanja Armija 2022.

Slično kao i MiG-31K, koji je Rusija intenzivno koristila u ratu u Ukrajini, MiG-31I se takođe koristi kao nosač Kindžala. U septembru prošle godine ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je na aerodromu Kneviči u oblasti Primorja pokazao raketni sistem Kinžal na nosaču raketa MiG-31I severnokorejskom lideru Kim Džong Unu.

MiG-31I je opremljen Fly by Wire (FBW) kontrolama i da može autonomno da postigne tri parametra lansiranja rakete Kinžal: položaj, visinu i brzinu. Ova sposobnost je trenutno ograničena na pilote sa izuzetnim veštinama i iskustvom na varijantama MiG-31K. „Posada aviona treba da nadgleda instrumente i da lansira projektil u pravo vreme”.

MiG-31I može biti unapređena i modernizovanija varijanta MiG-31K. U izveštajima iz 2021. godine navedeno je da je ruska kompanija MiG dobila nalog za „remont i modernizaciju aviona MiG-31K u varijantu MiG-31I“.

MIG-31BM NAJDOMINANTNIJI AVIONI U UKRAJINSKOM SUKOBU

MiG-31BM (boljšaja modernizacija) je jedna od nekoliko varijanti originalnog MiG-31 nadzvučnog lovca presretača sposobnim da dejstvuje u svim vremenskim prilikama. Reč je o višenamenskom borbenom avionu velikog dometa sa velikom brzinom i sposobnošću da gađa i vazdušne i kopnene ciljeve.

Poseduje unapređenu avioniku, kontrole sa ručnim gasom i palicom, multifunkcionalne displeje, robustan kompjuterski sistem, veze za digitalne podatke i radar sa faznom mrežom.

MiG-31BM se do sada smatrao najefikasnijom verzijom originalnog MiG-31. Prema pisanju ruskih medija, to je jedna od retkih ruskih letelica koja može da presreće i uništava krstareće rakete koje lete na izuzetno malim visinama.

Podsetimo, lovac-presretač MiG-31 zajedno sa Kinžalom može se shvatiti kao najopasniji vazdušni arsenal Ruske Federacije. Sa ove lokacije vazdušno-balistička raketa može da pogodi bilo koji aerodrom u Evropi, kao i bazu Ramštajn u Nemačkoj. Rusija ne samo da se ne krije već navodi Zapad da to primeti.

Može biti naoružan raznim raketama vazduh-vazduh i vazduh-zemlja. Značajno je da je sposoban da presreće 24 cilja istovremeno.

Prema procenama, Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) imaju preko 250 MiG-31 u svom inventaru. Moskva je počela da nadograđuje na MiG-31BM i BSM varijantu 2010. godine sa planovima da ih nadogradi ukupno 100.

Trenutno Rusija ima tri puka MiG-31BM, koji čine oko 90 operativnih primeraka lovca. Postoji pretpostavka da će na kraju sve varijante bombardera presretača MiG-31 koje nose Kinžal dobiti oznaku MiG-31I.

oruzjeonline.com

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku