RUSIJA DOBRODOŠLA, ALI BEZ ŠEFA KREMLJA: Francuzi pozvali Moskvu da učestvuje u obeležavanju 80 godina iskrcavanja u Normandiji

Organizacioni komitet za obeležavanje predstojećeg velikog jubileja povodom 80 godina od iskrcavanja saveznika u Normandiji pozvao je Rusiju da zvanično prisustvuje ovom događaju koji će biti održan 6. juna.

РУСИЈА ДОБРОДОШЛА, АЛИ БЕЗ ШЕФА КРЕМЉА: Французи позвали Москву да учествује у обележавању 80 година искрцавања у Нормандији

Foto Tanjug/AP

- I pored rata, Rusija je dobrodošla – piše "Liberasion".

Istovremeno, poziv ne važi za ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Rusija je pozvana da bude predstavljena da bi se odala počast značaju angažovanja i žrtvama sovjetskih naroda, kao i njenom doprinosu pobedi 1945. godine – poručili su iz vladine organizacije "Misija sloboda" koja deluje pri Ministarstvu vojske u cilju komemorativnih obeležavanja.

Ovde ističu da poštuju to koliko je Rusija doprinela oslobađanju od nacističke Nemačke. Na oltar slobode Sovjeti su položili 27 miliona života.

- Za razliku od režima u Kremlju, Francuska ne vodi politiku istorijskog revizionizma – poručili su organizatori, koji su istovremeno osudili Rusiju zbog rata koji vodi u Ukrajini.

Upravo to je bio razlog zbog čega poziv nije stigao na adresu predsednika Rusije Vladimira Putina.

- Imajući u vidu situaciju, predsednik Putin neće biti pozvan – istakli su.

Francuski predsednik Emanuel Makron značajno je zaoštrio politiku prema zvaničnoj Moskvi u poslednje vreme, ali istovremeno insistira na tome da zapad nije u sukobu s ruskim narodom. Izjave saučešća i ponuda saradnje u istrazi tokom nedavnih terorističkih napada u Moskvi, a sada i poziv za učešće na komemoraciji u Normandiji, primer su te politike.

Ruski predsednik nije bio pozvan u Normandiju 2019. godine na 75-godišnjicu, ali jeste 2014. na takođe okrugli jubilej.

- Možemo da imamo nesuglasice sa Vladimirom Putinom, ali nisam zaboravio, i nikada neću zaboraviti da je ruski narod dao milione života tokom Drugog svetskog rata – izjavio je tom prilikom tadašnji francuski predsednik Fransoa Oland.

Bilo je to samo nekoliko meseci posle aneksije Krima i baš je tom prilikom utvrđen "Normandijski format", posle razgovora Putina s Petrom Porošenkom u prisustvu Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel. Ovaj dijalog, međutim, nije urodio plodom u primeni sporazuma iz Minska, posle čega je došlo do ruske invazije na Ukrajinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije