Pažnju planete skrenula je nedavno odluka predsednika Sijera Leonea, DŽulijusa Mada Bioja, da uvede vanredno stanje zbog alarmantne situacije u kojoj se iskopavaju ljudski grobovi kako bi se uzimale kosti pokojnika zarad proizvodnje narkotika.

Psihoaktivna supstanca nazvana "kuš" u sebi sadrži bilje, kanabis i dezinfekciona sredstva, ali i ljudske kosti, čije prisustvo, kako tvrde, povećava efektivnost droge.

Uzevši u obzir taj podatak, dobavljači i dileri, ali i sami narkomani, su počeli da iskopavaju ljudske grobove, kako bi svom produktu povećali "kvalitet" i zavisnost koja nastaje od njega.

Konzumenti ovog narkotika su uglavnom muškarci između 18 i 25 godina, a da je reč o sve većoj zastupljenosti ove opasne droge, govore podaci da je u Sijera Leoneu u periodu od 2020. i 2023. godine broj hospitalizovanih osoba zbog korišćenja "kuša" porastao za 4.000 odsto.

"Smrtonosna zamka", kako ju je nazvao predsednik Sijera Leonea, izaziva halucinogene efekte koji mogu trajati i do nekoliko časova.

- Kuš je izrazito opasna droga kao što su heroin ili kokain. Jaka je, jeftina i vrlo lako se nabavlja. Postoji slaba regulativa i kontrola prodaje i postaje veoma rasprostranjena u Zapadnoj Africi - rekao je doktor Edvard Nahim, psihijatar u Psihijatrijskoj nastavnoj bolnici u Sijera Leoneu, prenosi Dejli mejl.

Nema zvaničnog podatka o broju smrtnih slučajeva, međutim, jedan doktor rekao za BBC da je "proteklih meseci" nekoliko stotina mladića umrlo od otkazivanja organa izazvanog "kušom" u prestonici Fritaunu.

Zašto baš ljudske kosti?

Postavlja se pitanje zašto baš ljudske kosti?

Prema jednima, prisustvo sumpora može uticati na efektivnost droge, dok drugi smatraju da će kosti povećati uticaj narkotika ukoliko su pripadale osobi koja je konzumiranjem droge dodavala njihovom sastavu neželjeni sadržaj.

Međutim, obe varijante su manje verovatne. Pre svega zato što nivoi sumpora u kostima nisu visoki, odnosno sadržaj psihoaktivnih supstanci u kostima nije dovoljan da bi izazvao fiziološki efekat.

Foto: Profimedia

 

 

Vrednost ove robe iznosi samo 20 penija (oko 30 dinara) po džointu.

Zavisnik o "kušu" Abu Bakar, govoreći za Kanal 4, naveo je kako u toj drogi ima nečeg demonskog.

- Vidiš tvoje prijatelje i ljude oko tebe kako umiru, ali i dalje moraš da uzmeš - istakao je Bakar.

Foto: Profimedia

 

 

Iako je trenutno goreće pitanje u Sijera Leoneu, izveštaji pokazuju da se ovaj narkotik brzo širi i u Zapadnoj Africi, te da je u Liberiji i Gvineji preko milion novih korisnika "kuša".

Ranije ove godine otvoren je prvi rehabilitacioni centar u svetu koji se bavi odvikavanjem i oporavkom od "kuša", a nalazi se u Fritaunu, glavnom gradu pomenute afričke države. 

Foto: Profimedia

 

 

BONUS VIDEO