ERDOGAN PISAO PAPI: Zaustaviti dalja kršenja humanitarnog prava u Gazi

Tanjug

13. 04. 2024. u 17:14

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u pismu upućenom poglavaru Rimokatoličke crkve i Vatikana papi Francisku naveo da čovečanstvo više ne bi trebalo sa dozvoli kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi.

ЕРДОГАН ПИСАО ПАПИ: Зауставити даља кршења хуманитарног права у Гази

Foto: Profimedia

Ističući da je Turska postala druga zemlja koja pruža najveću pomoć Gazi sa skoro 45.000 tona humanitarnih zaliha poslatnih od 7. oktobra prošle godine, Erdogan je rekao da u njegovoj zemlji nastavlja lečenje 429 pacijenata i povređenih iz Gaze, uključujući hrišćane, u pratnji još 450 osoba.

"Čovečanstvo više ne bi trebalo da dozvoli kršenje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava u Gazi. Trebalo bi podići glas protiv namernog bombardovanja bolnica, škola, džamija i crkava, koje se ne smeju dirati čak ni u ratu", naveo je Erdogan u pismu papi.

Ukazao je da nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost na Bliskom istoku bez pravednog rešenja palestinsko-izraelskog pitanja.

"Neophodno je da nezavisna, suverena i geografski integrisana palestinska država nastane unutar granica iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, i da zauzme svoje mesto u globalnom sistemu kao ravnopravan član međunarodne zajednice", naveo je Erdogan u pismu papi.

Pismo je papi uručio turski šef Uprave za verske poslove Ali Erbas tokom posete Vatikanu, a Erdogan je u pismu izrazio zadovoljstvo postepenim ubrzavanjem odnosa između Turske i Vatikana, javlja Anadolija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

VEĆ OD 380 EVRA: Evo kako da posetite ovu egzotičnu destinaciju za malo para i to na 8, 11 ili 12 dana avionom