ANALIZA "NJUJORK TAJMSA": Amerika prećutala deo informacija o terorističkoj pretnji u „Krokusu“

Марија Стевановић
Marija Stevanović

28. 03. 2024. u 15:16

AMERIČKE obaveštajne agencije nisu dostavile Moskvi sve informacije koje su imale o terorističkoj pretnji u „Krokus siti holu“ u Podmoskovlju, strahujući da bi ruske vlasti mogle saznati o njihovim obaveštajnim izvorima ili metodama rada, piše „Njujork tajms“, pozivajući se na zvaničnike evropskih i američkih bezbednosnih službi.

АНАЛИЗА ЊУЈОРК ТАЈМСА: Америка прећутала део информација о терористичкој претњи у „Крокусу“

FOTO: Tanjug/AP

„Neprijateljski odnosi između Moskve i Vašingtona sprečili su američke zvaničnike da predaju više informacija o planu (terorista) iz straha da bi ruske vlasti mogle saznati o njihovim obaveštajnim izvorima ili metodama“, piše list.

Kako je izjavio direktor Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) Aleksandar Bortnikov, informacija o pripremi terorističkog napada u Rusiji početkom marta, koju je predao Vašington, bila je uopštena i na nju su reagovale ruske specijalne službe. Istovremeno, on je napomenuo da američki podaci o planiranim terorističkim napadima nisu uvek konkretni i poželeo da u njima ima više detalja.

Napad na „Krokus siti hol“

U napadu na posetioce koncerta u Moskvi koji se dogodio 22. marta ubijeno je 140 osoba. Federalna služba bezbednosti Rusije saopštila je da je u blizini rusko-ukrajinske granice privedeno 11 lica, uključujući četvoricu terorista.

Teroristi, koji su krvavi pir počinili za svega 18 minuta, presretnuti su u Brjanskoj oblasti, na manje od 100 kilometara od rusko-ukrajinske granice, dok su belim „renoom“ pokušavali da pobegnu u Ukrajinu.

Sud u Moskvi odredio im je pritvor do 22. maja. Optuženi su za terorizam i priznali su krivicu, a za to delo preti im doživotna robija.

Ukrajina je jedina zemlja koja nije osudila teroristički napad u „Krokus siti holu“, a stručnjaci ocenjuju da to pokazuje zločinačku prirodu aktuelnog režima u Kijevu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

POGLEDAJTE SNIMAK: Šta se iznosi iz kuće kod koje je nestala mala Danka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu