VAPAJ GUTERESA: LJudi u Gazi kojima je naređena evakuacija nemaju kud bezbedno da odu

Tanjug

05. 12. 2023. u 08:25

GENERALNI sekretar UN Antonio Guteres izjavio je da stanovnici Pojasa Gaze kojima je naređeno da se evakuišu nemaju kud bezbedno da odu i ponovo istakao potrebu za nesmetanom i kontinuiranom dostavom humanitarne pomoći.

ВАПАЈ ГУТЕРЕСА: Људи у Гази којима је наређена евакуација немају куд безбедно да оду

FOTO: Tanjug/AP

Generalni sekretar poziva sve strane da poštuju svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu, navedeno je u izjavi Stefana Dužarika, portparola generalnog sekretara UN.

UN nastavljaju da apeluju na izraelske snage da izbegnu dalje akcije koje bi pogoršale ionako katastrofalnu humanitarnu situaciju u Gazi i da poštede civile od veće patnje. Civili, uključujući zdravstvene radnike, novinare i osoblje UN, kao i civilna infrastruktura moraju biti zaštićeni u svakom trenutku, naglašava se u izjavi.

Dodaje se da je generalni sekretar ozbiljno zabrinut i zbog eskalacije nasilja na Zapadnoj obali, uključujući intenziviranje izraelske operacije, veliki broj smrtnih slučajeva i hapšenja, porast nasilja među doseljenicima i napade Palestinaca na Izraelce.

Generalni sekretar je ponovio poziv na održivi humanitarni prekid vatre u Gazi i bezuslovno i trenutno oslobađanje svih preostalih talaca.

BONUS VIDEO:

JEMENSKI HUTI U RATNOJ AKCIJI: Gađali dva izraelska broda u Crvenom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku