PRVA RAZMENA OTETIH I ZAROBLJENIH Netanijahu: Nastavićemo rat do ostvarenja ciljeva

I. Stanojević

24. 11. 2023. u 11:33

PREKID vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas počeće danas u sedam ujutro po lokalnom vremenu, saopštilo je katarsko ministarstvo spoljnih poslova, a prva grupa od 13 talaca, žena i dece, biće puštena iz Pojasa Gaze u 16 časova. Čim primirje stupi na snagu, u Pojas Gaze će početi da stiže humanitarna pomoć.

ПРВА РАЗМЕНА ОТЕТИХ И ЗАРОБЉЕНИХ Нетанијаху: Наставићемо рат до остварења циљева

Foto: Printscreen

Al Ansari je rekao da je prioritet da se žene i deca sklone na bezbedno, a da je cilj pauze u borbama da se dođe do "trajnog primirja". Ali, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručuje da će Izrael nastaviti rat protiv Hamasa i pošto istekne privremeni prekid vatre, što je preneo i američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u telefonskom razgovoru.

- Rat se nastavlja dok ne ostvarimo sve naše ciljeve - rekao je i ponovio da su ciljevi uklanjanje Hamasa, povratak svih talaca i "osiguranje da ništa u Pojasu Gaze ne predstavlja pretnju po Izrael".

Hamasovo vojno krilo potvrdilo je da će prekid vatre trajati četiri dana. Hamas i Izrael su, uz posredovanje Katara, postigli dogovor o primirju tokom koga će razmeniti 50 izraelskih talaca otetih 7. oktobra za 150 Palestinaca koji se trenutno nalaze u izraelskim zatvorima.

IDF je, istovremeno, saopštio da su članovi Brigade 401 u blizini Džabalije, u Pojasu Gaze, otkrili četiri tunela duboko ispod zemlje, kao i municiju sakrivenu ispod kreveta dece vođa Hamasa, prenosi "Tajms of Izrael". Pronađeni su i dokumenti sa ratnim planovima, kao i tuneli povezani sa strujnom mrežom korišćenom od strane Hamasa. Trupe su, navodno, pronašle osovine za lansiranje raketa, kao i rakete velikog dometa.

- Došli smo do srca operacija Hamasa - rekao je komandant brigade, pukovnik Beni Aharon.

Netanijahu kaže da će izraelska vojska iskoristiti višednevno primirje da se pripremi za nastavak rata:

- Sve naše snage biće zaštićene tokom pauze i nastaviće se prikupljanje obaveštajnih podataka - rekao je Netanijahu, zahvalivši se saveznicima na pomoći u pregovorima sa Hamasom.

Netanijahu je izrazio uverenje da će lider Hamasa u Pojasu Gaze Jahja Sinvar pokušati da "kupi dodatno vreme" kako bi sprečio Izrael da nastavi operacije u Gazi pošto istekne primena dogovora o taocima i prekidu vatre.

- Spremni smo i za druge događaje - poručio je Netanijahu.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je i libanski Hezbolah lansirao 35 raketa na sever Izraela preko granice i dodao da je vazdušna odbrana presrela nekoliko raketa i pogodila raketne bacače kao odgovor. Hezbolah je prihvatio odgovornost, saopštivši da je lansirano 48 raketa, uz dodatne napade na granici. Osim toga, nekoliko protivtenkovskih raketa i minobacača je ispaljeno iz Libana u pogranične oblasti na teritoriji Izraela.

Izraelski ministar i član ratnog kabineta Beni Ganc upozorio je militantnu grupu Hezbolah da ono što se dešava na severu Gaze može da se dogodi i u južnom Libanu i Bejrutu.

- Mi znamo kako da postupimo prema onima koji nas napadaju, kao i prema onima koji ih šalju - rekao je Ganc i poručio je da nijedan napad na suverenitet Izraela neće ostati bez odgovora.

Istovremeno, predsednik Irana Ebrahim Raisi ocenio je da "je evidentan očaj izraelskog režima zbog palestinskog otpora" i dodao da "režim u Tel Avivu nije uspeo da ostvari nijedan cilj u ratu protiv palestinskog Hamasa u Pojasu Gaze".

Iranski šef diplomatije Hosein Amir Abdolahijan sastao se sa vođom Hezbolaha Hasanom Nasralahom na nepoznatoj lokaciji u Libanu, preneo je "Tajms of Izrael". Amir Adbolahijan, stigao jeu Bejrut u drugu posetu Libanu od 7. oktobra i održao sastanke sa Ziadom al Naklehom, generalnim sekretarom Islamskog džihada i Halilom al Hajom, predstavnikom Hamasa, kao i sa drugim članovima terorističkih organizacija.

- Ukoliko se privremeno primirje Hamasa i Izraela ne produži i ne dođe do prekida vatre, uslovi u regionu će se promeniti i rat će se proširiti - ocenio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

PREVAZIŠLI SU SVE(T): Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima - rešila da kazni samu sebe