ALEKSEJ DANILOV: Treći svetski rat je već počeo! Petreus - Većeg sukoba od 2. svetskog rata nije bilo

P. Z. S. / rt.com

07. 09. 2023. u 00:17

ŠEF ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu tvrdi da je treći svetski rat već u toku, a sukob Moskve i Kijeva povlači zemlje daleko izvan regiona.

АЛЕКСЕЈ ДАНИЛОВ: Трећи светски рат је већ почео!  Петреус - Већег сукоба од 2. светског рата није било

Foto prezident.gov.ua


Govoreći na Kijevskom bezbednosnom forumu u utorak, Aleksej Danilov je tvrdio da je NATO-u potrebna Ukrajina kao članica, jer će se globalne turbulencije nastaviti. „Ojačaćemo alijansu“, insistirao je.

-Ako neko misli da treći svetski rat nije počeo, onda je to velika greška. Već je počelo. To je već neko vreme bilo u toku u hibridnom periodu i sada je ušlo u aktivnu fazu, rekao je on.

Sedeći na sceni pored bivšeg generalnog direktora CIA Dejvida Petreusa, Danilov je rekao da „ako neko misli da je [sukob u Ukrajini] reč o obračunu između Kijeva i Moskve, onda je greška. Stvari su mnogo komplikovanije.”

Petreus je takođe istakao razmere rusko-ukrajinskog sukoba, rekavši: „Nisam video ništa slično od Drugog svetskog rata“, rekao je on.

-Rusi nisu posebno impresivni u pogledu znanja ili učinka na bojnom polju, ali su stvorili prilično izvanredan odbrambeni sistem i prilično ga je teško probiti, tvrdi on.

Foto Darren Livingston - Central Intelligence Agency

U utorak je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da je Ukrajina tokom tri meseca svoje kontraofanzive izgubila oko 66.000 vojnika i 7.600 komada teškog naoružanja, a da nije uspela da postigne značajnije rezultate. Kijev je do sada tvrdio da je zauzeo nekoliko malih sela, ali su ona udaljena od glavnih ruskih odbrambenih linija. Govoreći o ukrajinskoj kontraofanzivi ranije ove nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin je insistirao da ona „nije u zastoju; to je neuspeh.”

Moskva mesecima govori da su borbe u Ukrajini „proki rat“ koji SAD i njeni saveznici iz NATO-a vode protiv Rusije. Upozoreno je da snabdevanje kijevskim trupama oružjem i obuka i razmena obaveštajnih podataka znači da su zapadne nacije već de fakto strane u sukobu.

Rusija, koja NATO posmatra kao neprijateljski blok i snažno se protivi njegovom širenju na istok, takođe je istakla težnje Kijeva da se pridruži vojnom savezu predvođenom SAD među glavnim razlozima za pokretanje vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022.

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku