"SRAVNIO" TOKIO SA ZEMLJOM, POGINULO PREKO 100.000 LJUDI: Japan obeležava sto godina od velikog zemljotresa Kanto

Tanjug

01. 09. 2023. u 09:57

JAPAN danas obeleževa stogodišnjicu velikog zemljotresa Kanto koji je razorio prestonicu Tokio i okolna područja, kada je, kako se procenjuje, poginulo 105.000 ljudi u najsmrtonosnijoj prirodnoj katastrofi u istoriji zemlje.

СРАВНИО ТОКИО СА ЗЕМЉОМ, ПОГИНУЛО ПРЕКО 100.000 ЉУДИ: Јапан обележава сто година од великог земљотреса Канто

FOTO: Tanjug/AP

Širom zemlje održavaju se ceremonije u čast onih koji su izgubili živote u zemljotresu magnitude 7,9 i požaru koji je usledio, kao i odvojeni događaji u znak sećanja na Korejce, Kineze i druge koji su masakrirani u haosu nakon katastrofe, prenosi Kjodo.

Potres nije samo izazvao urušavanje zgrada, već je izazvao i požare u kojima je  zajedno sa cunamijem i klizištima, oko 90 odsto žrtava izgubilo život.

Vlada je proglasila 1. septembar kao Dan prevencije katastrofa, a vežbe se održavaju širom zemlje svake godine kako bi se podigla svest javnosti i širilo znanje o prevenciji katastrofa.

FOTO: Tanjug/AP

Japanski premijer Fumio Kišida učestvovao je u vežbi centralne vlade u Tokiju na osnovu scenarija da se zemljotres jačine 7,3 stepeni Rihtera dogodio jutros oko 7.10 časova.

Kišida i drugi ministri kabineta otišli su do kabineta premijera i simulirali hitan sastanak kako bi prikupili informacije o šteti i neophodnim zalihama pomoći.

- Molim vas, evakuišite se na bezbednu lokaciju i preduzmite mere da spasete živote. Ostanite mirni kako biste minimizirali ekonomske i socijalne efekte (zemljotresa) - rekao je Kišida na konferenciji za novinare održanoj u okviru vežbe.

Komemoracija je održana u memorijalnoj sali u prestoničkom parku Jokoamičo, gde je u požaru poginulo 38.000 ljudi, a pridružilo im se i oko 130 ljudi, uključujući potomke žrtava, prestolonaslednika Fumihita i princezu Kiko.

- Obećavamo da ćemo budućim generacijama ostaviti bezbedan i miran Tokio - navodi se u izjavi guvernera Tokija Jurika Koikea.

FOTO: Tanjug/AP

Prema podacima japanske vlade, veliki zemljotres u Kantou je izazvao oko 5,5 milijardi jena (37,8 miliona dolara) ekonomske štete, što je ekvivalentno oko 37 odsto bruto nacionalnog proizvoda Japana u to vreme.

Odvojene ceremonije takođe su održane u Tokiju i okolini, za masakrirane Korejce i Kineze koje je ubijala vojska, policija i grupe osvetnika zbog lažnih glasina da planiraju da dižu ustanak ili, u slučaju Korejaca, da truju bunare, nakon katastrofe.

Prema podacima vlasti, žrtve masakra su činile od 1 odsto do nekoliko procenata poginulih u katastrofi. Japanska vlada je izbegla da se izvini i nije obezbedila odštetu žrtvama masakra zbog „nedostatka evidencije“ koja se odnosi na ubistva, navodi Kjodo.

BONUS VIDEO: RUSIJA: Grob Jevgenija Prigožina na Porohovskom groblju u Sankt Peterburgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)