MOGU LI KINESKE RAKETE DA POTOPE AMERIČKU FLOTU? "Ubice nosača" DF-21D i DF-26B predstavljaju ozbiljnu pretnju

P. Z. S. / 19fortyfive.com

25. 08. 2023. u 20:11

MORNARICA Sjedinjenih Država je jedna od najmoćnijih pomorskih snaga na svetu. Međutim, mornarica kineske narodnooslobodilačke vojske (PLAN) ju je nadmašila po veličini, a Peking će je verovatno iskoristiti da poveća svoje prisustvo u regionu i šire.

МОГУ ЛИ КИНЕСКЕ РАКЕТЕ ДА ПОТОПЕ АМЕРИЧКУ ФЛОТУ? Убице носача ДФ-21Д и ДФ-26Б представљају озбиљну претњу

Foto: Jutjub/CNA

U pitanju je, međutim, činjenica da američka mornarica održava 11 nosača aviona na nuklearni pogon, kao i devet amfibijskih jurišnih brodova (LHD), koji se koriste za održavanje projekcije sile širom sveta. Ipak, čak i kada je Kina nedavno lansirala svoj treći i najveći nosač aviona, Tip 003 Fudžian, ključ kineske pobede u ratu sa Sjedinjenim Državama verovatno ne bi bio meč nosača aviona poput Bitke za Midvej.

Umesto pokušaja da se suprotstavi Ratnoj mornarici Sjedinjenih Američkih Država – ili tačnije od nosača do nosača, PLAN bi verovatnije težio da se američke snage nosača u potpunosti uklone sa poprišta.

Tu bi mogle da dođu u igru PLAN-ove protivbrodske balističke rakete (ASBM) DF-21D i DF-26B.

Ovo je pretnja koju Sjedinjene Države treba da shvate ozbiljno.

U kasno leto 2020, Kina je izvela probna lansiranja obe platforme u Južnom kineskom moru, a taj potez je usledio samo dan nakon što je Peking optužio Sjedinjene Države da su poslale špijunski avion U-2 u „zonu zabrane letenja“ tokom mornaričkea vežbe Narodnooslobodilačke vojske (PLAN) u Bohajskom moru kod severne obale Kine.

Jedna od raketa – DF-26B – lansirana je iz severozapadne provincije Ćinghaj (Qinghai); dok je drugi – DB-21B – lansiran iz istočne provincije Džeđijang (Zhejiang). Obe rakete su ispaljene na područje između provincije Hainan i ostrva Paracel, rekao je izvor iz Narodne oslobodilačke armije (PLA) za South China Morning Post u to vreme. Područja za sletanje su bila u zoni za koju su vlasti za pomorsku bezbednost u Hajnanu rekli da je zabranjeno zbog tih vojnih vežbi.

Foto Tanjug/AP


UPOZNAJTE KINESKE UBICE NOSAČA, DF-21 D I DF-26

Kina je prvi put predstavila na drumskim nosačima dvostepene balističke rakete srednjeg dometa (IRBM) DF-26B (Dong Feng-26) tokom vojne parade u septembru 2015. Ima prijavljeni domet od 4.000 km (2.485 milja) i može se koristiti u konvencionalnim i nuklearnim udarima na kopnene, kao i na pomorske ciljeve.

Mobilni lanser može da nosi nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu od 1.200 do 1.800 kg, a pošto bi mogao direktno da pogodi metu kao što je američka teritorija Guam u slučaju rata, trebalo bi da se posmatra kao strašno oružje.

Još zlokobnije, DF-26B je opisan kao ubica nosača zbog načina na koji bi mogao da se koristi za gađanje flote američke mornarice supernosaca na nuklearni pogon klase Nimic i Ford.

Posebno se ističe da je DF-26B raketa dvostruke sposobnosti, vrsta oružja zabranjenog Sporazumom o nuklearnim snagama srednjeg dometa koji su potpisale Sjedinjene Države i Sovjetski Savez pred kraj Hladnog rata.

Međutim, Kina nikada nije pozvana da se pridruži sporazumu, a Sjedinjene Države su se povukle iz sporazuma tokom Trampove administracije, navodeći kao opravdanje to što je Peking postavio takvo oružje.

Druga raketa, DF-21D, opisana je kao prva protivbrodska balistička raketa (ASBM) na svetu ili „ubica nosača“.

DF-21D je prvi put ušao u službu pre više od 30 godina i zamenio je zastareli Dong Feng-2 (CSS-1). Postala je prva kineska mobilna raketa na čvrsto gorivo.

U stanju da nosi teret od 600 kg sa minimalnim dometom od 500 km (311 milja) i maksimalnim dometom od 2.150 km, bojeva glava DF-21D je verovatno manevarska i može imati preciznost od 20 m CEP (verovatan prečnik odstupanja).

To bi ga moglo učiniti ključnim za udar na brod na otvorenom okeanu ili uskraćivanje pristupa potencijalnom protivniku u tranzitu u zonu sukoba u vodama koje Peking želi da kontroliše, kao što su Istočno ili Južno kinesko more.

Nije samo mornarica Sjedinjenih Država ta koja bi se mogla naći na nišanu PLAN-a. Rakete bi sigurno mogle da se koriste za gađanje indijskih ili japanskih nosača aviona.


MIŠLjENjE STRUČNjAKA O DF-21D I DF-26

-Kinesko „novo“ protivbrodsko oružje tehnički postoji više od jedne decenije. Dobra vest je da SAD imaju alate i tehnologiju da ih poraze. Međutim, ono što ne znamo je koliko raketa imaju. Čak i ako možemo da oborimo svaki projektil u ratu zahvaljujući platformama za odbranu od raketa na kopnu i moru, matematika nam govori da Kina pobeđuje ako ima više projektila nego mi presretača. A možda je i ta osnovna matematika – i da su rakete daleko, daleko jeftinije od presretača, na koju Peking računa, objasnio je bivši zvaničnik američkog Ministarstva odbrane govoreći o pozadini.


(Peter Suciu)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku