RAT U UKRAJINI: Rusi napreduju kod Kupjanska i Jampolovke; VSU izvršila desant u Hersonu (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

11. 08. 2023. u 07:18 >> 01:21

RAT u Ukrajini 534. dan. Kijev tvrdi da su ukrajinske snage ponovo zauzele visove iznad Bahmuta. Optužio je Moskvu za napad na rejon Rivne. Moskva je, s druge strane, saopštila da NATO radi na scenariju upotrebe nuklearnog oružja protiv Rusije. Nuklearna elektrana Zaporožje izgubila je vezu sa preostalim glavnim spoljnim dalekovodom, pa je prešla na rezervno napajanje strujom. Kijev je otvorio privremeni crnomorski "humanitarni koridor". Poljska šalje još 10.000 vojnika na granicu sa Belorusijom.

РАТ У УКРАЈИНИ:  Руси напредују код Купјанска и Јамполовке; ВСУ извршила десант у Херсону (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

Tenkovski boj kod Urožajnog (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak bikte za Utožajnoje. Tačnije  tenkovska bitka u oblasti Urožajnog. Video je snimljen sa ukrajinske strane.

Hronika ratnih operacija: Rusi napreduju kod Kupjanska i Jampolovke; VSU izvršila desant u Hersonu (MAPA)


Vazdušno-kosmičke snage Rusije su u popodnevnim satima izvele udare krstarećim raketama Kinžal na vojne objekte Oružanih snaga Ukrajine u Ivano-Frankovskoj i Viničkoj oblasti. Jedna od raketa pogodila je metu na aerodromu Žuljani u Kijevu, obim štete još nije poznat.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinske formacije su, pak, ove nedelje ponovo pokušale da napadnu Moskvu: u blizini Karamiševskog nasipa je elektronskim ratovanjem postavljen neprijateljski dron.

Na pravcu Starobeljski, jedinice Oružanih snaga RF su upali u uporište Oružanih snaga Ukrajine na prelazu Jampolovka – Torskoje. U rejonu Šumarije Serebrjanski ruski borci odbili su napade Oružanih snaga Ukrajine kod Dibrove.

U pravcu Soledara, Oružane snage RF su uspele da lagano potisnu jedinice VSU do južne periferije Kleščejevke. U sektoru Vremjevske izbočine, VSU pokušava da preuzme kontrolu nad Urožajnojem. U ovom trenutku ruske trupe drže svoje pozicije.

Foto Tanjug/AP

U blizini Kozačkih logora na levoj obali Dnjepra razvila se teška situacija: VSU svakodnevno udara na naselje, prema nekim izveštajima, napredni desant Oružanih snaga Ukrajine uspeo je da se učvrsti na zapadnoj periferiji sela. U međuvremenu, na području Antonovskog mosta nastavljaju se napadi ukrajinskih DRG, gde VSU i dalje drži mostobran.

 

 

Zelenski: Zadržali smo inicijativu na frontu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Ukrajina preuzela i zadržala inicijativu u ratu koji je pokrenula Rusija.

-Preuzeli smo inicijativu u ovom ratu i zadržavamo je. Ukrajinski koraci su važni. Naši koraci napravljeni sa vama. Koraci celog naroda Ukrajine, svakog od vas. I svi žele da čuju odgovor na pitanje kada će se rat završiti i kako da gradimo život kada je rat besni,  rekao je Zelenski obraćajući se ukrajinskoj omladini povodom Međunarodnog dana mladih, prenosi Ukrinform.

FOTO: Tanjug/AP

Napomenuo je da Ukrajinci svakodnevno prolaze kroz teške trenutke usled sirena upozorenja o vazdušnim napadima, ruskih udara i brutalnih borbi na linijama fronta.

Predsednik Ukrajine je 2021. godine ustanovio da se Dan mladosti u Ukrajini obeležava 12. avgusta, što odgovara Međunarodnom danu mladih.

Njujork Tajms: U Kupjansku se očekuje povratak ruskih snaga

Zaposleni u administraciji Kupjanska, koje je postavio Kijev, plaše se vraćanja grada pod kontrolu ruskih trupa, piše Njujork tajms.

-Niko iz administracije ne spava u gradu, jer znaju da se ujutru mogu probuditi pod novom zastavom, navodi se u tekstu.

Autor članka primećuje da administracija takođe ne veruje „nikome u gradu“ iz straha da preostali stanovnici gaje simpatije prema Rusiji.

Foto Tanjug/AP

 

 

Obavezna evakuacija i za Kupjansk?

Gubernator Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinjegubov izjavio je da vlasti oblasti ne isključuju obaveznu evakuaciju iz grada Kupjanska i susednih naselja zbog intenziviranja granatiranja.

-Kupjanski pravac, gde (ruske trupe) izvode ofanzivne operacije, neprestano jurišaju na položaje Oružanih snaga Ukrajine, u ovom pravcu smo najavili evakuaciju, uključujući i prisilnu, civilnog stanovništva i dece. I za sam Kupjansk analiziramo informacije i verovatno će biti doneta odluka o obaveznoj evakuaciji dece, rekao je Sinjnegubov za ukrajinsku televiziju.

Foto: Profimedia/Ercin Erturk / Anadolu Agency

Prema njegovim rečima, u Kupjansku je ostalo 523 dece, a ako se uzme celo naselje zajedno sa susednim, u opštini živi više od 12 hiljada ljudi. Zvaničnik je naglasio da se u naseljima, koja se nalaze na udaljenosti 7-10 kilometara od linije fronta, razmatra mogućnost proglašenja prinudne evakuacije dece. Sinjegubov je napomenuo da su naselja na severu regiona stalno pod vatrom.

-U Harkovu i regionima Ukrajine udaljenim od fronta rezervisana su mesta za smeštaj evakuisanih, rekao je on i dodao da u Harkovu ima 3.500 mesta, ali da se ova cifra brzo može povećati na 16 hiljada.

 

 

 

Egipat odbija zahteve SAD

Egipat se opire zahtevima američkih vlasti da isporučuje oružje Ukrajini, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvore.

Municija i oružje sa Zapada spremni za Ukrajinu, Foto AP

Kako se navodi u članku, Egipat je navodno planirao da pošalje Rusiji rakete, ali je početkom godine odustao od ove odluke pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država.

-Američki zvaničnici, uključujući ministra odbrane Lojda Ostina, umesto toga zatražili su da se isporučuje oružje Ukrajini, u nastojanju da pomognu kijevskim vlastima da prevaziđu nedostatak municije, navodi portal.

Takođe se dodaje da je ovaj zahtev šef Pentagona uputio egipatskom predsedniku Abdelu Fatahu el Sisiju u martu tokom sastanka u Kairu. Prema rečima sagovornika lista, od tada su američki zvaničnici to činili više puta.

 

 

Vojna pomoć EU Kijevu

Evropska unija je od početka sukoba Ukrajini isporučila 223.800 artiljerijskih granata i 2.300 raketa, izjavio je portparol Evropske komisije Peter Stano, prenosi agencija Frans pres.

Foto Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, ukupna vrednost isporučene municije iznosi 1,1 milijardu evra.

Agencija dodaje da su Evropska unija i njene članice potrošile oko 20 milijardi evra na isporuke oružja Ukrajini od februara 2022. godine.
 

Kirbi: SAD spremne da obučavaju ukrajinske pilote na F-16

SAD su spremne da obuče ukrajinske pilote da upravljaju lovcima F-16 na svojoj teritoriji ako se iscrpe mogućnosti evropskih saveznika Kijeva, izjavio je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Bele kuće.

Foto Tanjug/AP

-Naši evropski saveznici predvode napore (da se obuče ukrajinski piloti – prim. aut.), ali ako se dostignu resursi za obuku u Evropi, onda ćemo sigurno moći da obučavamo ukrajinske pilote u Sjedinjenim Državama, rekao je on novinarima na brifingu.

Kirbi je dodao da američke lovce F-16 smatraju dugoročnim oruđem za podršku Kijevu, a Vašington radi sa saveznicima u Evropi na početku obuke Ukrajinaca.

 

Kuleba traži dalekometne rakete

Ukrajinski Ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba pozvao je partnere da što pre obezbede Ukrajini rakete Taurus i ATACMS.

-Rakete dugog dometa su se pokazale ključnim. Zbog toga su Taurus i ATACMS ključni za uspeh Ukrajine i molimo partnere da ih obezbede što je pre moguće. Oba će se koristiti isključivo unutar naših granica. Što je veći domet rakete, to je kraći rat, napisao je Kuleba na društvenoj platformi X , ranije poznatoj kao Tviter.

Krstareće rakete Taurus imaju domet od preko 500 kilometara, mogu da probiju bunkere i smatraju se teškim za presretanje.

Ilustracija / Foto AP

Portparol Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat, rekao je da bi rakete dugog dometa Taurus mogle značajno da ojačaju odbrambene sposobnosti Ukrajine.

Kako je ranije objavio na mreži X, Kuleba je danas razgovarao sa grčkim kolegom Jorgosom Gerapetritom o unapređenju bilateralne saradnje.

-Zahvalio sam Grčkoj što se pridružila naporima G7 za jačanje bezbednosti Ukrajine. Obojica smo osudili ruske raketne napade na Zaporožje i druge ukrajinske gradove, napisao je ukrajinski ministar.

 

 

Kraj rata ili novo zaoštravanje sukoba? Konsultacije oko bezbednosnih garancija Kijeva i saveznika

Ukrajina je počela konsultacije sa Velikom Britanijom u vezi sa bezbednosnim garancijama Kijevu, saopštio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak.

 

Žestoke borbe za Urožajnoje: VSU zauzeo dve ulice

Vode se teške borbe za Urožajnoje, VSUje uspeo da provali i zauzme nekoliko ulica.

Borci bataljona Vostok izveštavaju o najtežim bitkama na Vremjevskoj izbočini na spoju Zaporožja i DNR.

-Mora se priznati da je VSU danas iskoristio sve što je mogao i gurnuo nas par ulica u Urožaknoje. Čak ni ozloglašena Storm šedou nije uspela bolje od ovoga... Ruski otpor je beskompromisan.

Poslednjih dana, VSU svakodnevno baca pešadijske talase na juriš na Urožajnoje, ponekad uz podršku oklopnih vozila. Juče su borci OBTF Kaskad i grupe trupa Vostok, uz podršku artiljerije, odbili više napada Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Urožajnoga.

Pretrpevši gubitke, VSU se povukao, ali je danas nastavio napade i uspeo da uđe u naselje.

POGLEDAJTE – Pogodak pa vatrena kugla: Uništen leogard 2 (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak uništenja tenka Leopard kod Orehova od strane ruskih specijalaca.

Vojnici 22. brigade specijalaca uništili su nemački tenk iz protivtenkovskog sistema u oblasti Rabotina na Zaporoškom frontu.

Soledarski pravac: VSU sprema moćni udar na jug Bahmuta (MAPA)

Juče su u Kleščejevki ruske trupe krenule u kontranapad i uspele su da se malo pomere južno od sela. Konfiguracija fronta je trenutno nejasna zbog ratne magle, ali su Oružane snage Ukrajine rasporedile pojačanja jugozapadno od Bahmuta.

Ilustracija telegram rybar

Sada brigadno-artiljerijska grupa 22. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine sprovodi masovno granatiranje linije Kleščejevka-Ozarjanovka, prikrivajući prebacivanje ljudi i tehnike. Obaveštajci izveštavaju o 30 jedinica.

Sudeći po kretanju kolone, sledeći udar VSU će biti usmeren ne samo na Kleščejevku i Andrejevku, već i na Kurdjumovku sa Ozarjanovkom kako bi prikovao odbranu Oružanih snaga RF.

Foto Tanjug/AP

Tenkovi i artiljerija Oružanih snaga Ukrajine od samog jutra intenzivno gađaju uporišta ruske vojske, pripremajući teren za novi prodor. A pre par dana prebačeni su mobilisani sa improvizovanih poligona severno od Konstantinovke.

 

VSU granatira po 200 puta dnevno levu obalu Dnjepra

Ukrajinske snage granatiraju polja na levoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti visokoeksplozivnim granatama, paleći ih u vreme žetve, izjavio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim informacijama, svakog dana Oružane snage Ukrajine izvode 100 do 200 napada na levu obalu Hersonske oblasti, pri čemu se, po pravilu, gađaju civilni objekti.

 

Foto Tanjug/AP

Kijev šalje 1.000 ukrajinskih marinaca na front pristiglih iz Velike Britanije

Oko 1.000 ukrajinskih marinaca završilo je šestomesečnu obuku u Velikoj Britaniji i „spremno je da se vrati na prve linije fronta“.

Za to vreme, vojnici VSU su obučavani u korišćenju lakog protivtenkovskog oružja nove generacije (NLAV) i protivvazdušnih raketa Stinger, kao i upotrebi minobacača i bespilotnih letelica za izviđanje i uništavanje prepreka, kao što su protivvozna utvrđenja zmajevih zuba.

Foto Tanjug/AP

-Ovaj program obuke, koji predvode elitni britanski komandosi, pomoći će Ukrajini da izgradi sopstvene pomorske snage i proširi njihovu sposobnost da deluju u pomorskom okruženju, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas.

 

Najvažnije iz brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- U pravcu Kupjanska su jurišni odredi grupe snaga Zapad, uz avijaciju i artiljeriju, nastavili akcije na velikom frontu i poboljšali taktičke položaje u rejonu Harkovske oblasti.

- Ruska vojska je odbila četiri napada i kontranapada jedinica 32., 41., 44. I 67. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u Harkovskoj oblasti.

- Oružane snage Ukrajine su izgubile više od 165 vojnika, dva oklopna vozila, dva pikapa, samohodnu haubicu „krab“ poljske proizvodnje, kao i radar AN/TPQ-50.

- Grupe snaga Jug su u pravcu Donjecka odbile napade jurišnih grupa 10. planinsko-jurišne, 79. desantno-jurišne, 59. motorizovane i 3. tenkovske brigade ukrajinske vojske u DNR-u.

- Za 24 sata je ubijeno 190 ukrajinskih vojnika, sedam oklopnih vozila, dva pikapa, raketni kompleks „strela 10“, samohodna američka haubica M109 „paladin“ i dve haubice D-20.

- U pravcu Južnog Donjecka su avijacija, artiljerija i jedinice grupe snaga Istok onemogućile protivničke akcije u rejonu Staromajorsko u DNR-u.

PVO sredstva su uništila dva projektila „hajmars“.

- Ruska vojska je oborila 16 ukrajinskih dronova u naselju Kupjansk u Harkovskoj oblasti, Lisičansk u LNR-u, Artjomovsku, Volnovaha u DNR-u i Orehov i Guljajpolje u Zaporoškoj oblasti.

- Ukrajinska vojska je u pravcu Zaporožja izgubila 60 vojnika, tri automobila i haubicu D-30.

- U pravcu Krasnog Limana su grupe snaga Centar, avijacijom, artiljerijom i teškim sistemima odbili dva napada jurišnih jedinica 68. pešadijske brigade i 42. mehanizovane brigade ukrajinske vojske u LNR-u.

- Ukrajinska vojska je izgubila 115 vojnika, tri oklopna vozila i haubicu D-20.

- U pravcu Hersona je ubijeno oko 20 ukrajinskih vojnika, uništeno dva pikapa, artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje, kao i samohodna haubica „gvozdika“.

- U rejonu Zaporožja je uništen punkt privremene lokacije stranih plaćenika.

Kijev odgovorio zašto kontraofanziva sporo napreduje

Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba Kuleba je za španski list „Mundo“ odgovorio na pitanje novinara zašto kijevska ofanziva sporo napreduje, rekavši da je glavni problem to što je ruska vojska uspela da napravi veoma jake odbrambene pozicije.

On je istakao i da je upravo to razlog zbog čega se ukrajinski vojnici teško kreću po terernu.

 

 

Sirene za vazdušnu opasnost u celoj Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je na teritoriji cele Ukrajine, pokazuju podaci ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Kako se navodi, ruske snage su lansirale rakete Kinžal sa aviona MG-31H u pravcu Kijevske oblasti.

Ukrajinski mediji javljaju i da su ojdekivale eksplozije u Kijevu nakon što su se oglasile sirene, a to je potvrdio i gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Inače, eksplozije odjekuju i u Hmeljnickoj i Vinjickoj oblasti. Sirene su se upalile u 9.50 po lokalnom vremenu.

Aerodrom „Vnukovo“ u Moskvi zatvoren zbog drona

Moskovski aerodrom „Vnukovo“ je privremeno zatvoren, a prema preliminarnim informacijama, ova odluka je doneta zbog bespilotne letelice, prenose ruski mediji.

Uništen ukrajinski komandni centar za dronove

Ruske artiljerijske snage uništile su ukrajinski komandni centar za upravljanje dronovima kod Perečistovke, izjavio je načelnik pres-centra ruske vojne grupacije „Istok“ Oleg Čehov.

Pored toga, artiljerijskim gađanjima likvidirana je i živa sila i to u blizini Ugljedara, u Staromajorskom i u severnom Prijutnom.

Čehov je takođe naveo i da su prednje linije odbrane grupacije „Istok“ uz pomoć artiljerijskih snaga odbili napad protivnika u pravcu Urožajnog, a u tom napadu ukrajinske snage pretrpele su gubitke i povukle se.

Bajden traži od Kongresa još 24 milijarde dolara za Ukrajinu

Američki predsednik Džozef Bajden obratio se Kongresu Sjedinjenih Američkih Država zahtevajući dodatna sredstva za vojnu pomoć Ukrajini u visini od 13,1 milijardu dolara, navodi se u dokumentu koji je objavila Bela kuća.

- Oko 9,5 milijardi dolara za naoružavanje Ukrajine i za popunjavanje zaliha Ministarstva odbrane, kao i 3,6 milijardi dolara za tekuću vojnu, obaveštajnu i ostalu odbrambenu pomoć - precizira se u dokumentu.

U Bajdenovom pismu upućenom predsedavajućem Predstavničkog doma SAD Kevinu Makartiju navodi se da je američki lider takođe tražio dodatnih 8,5 milijardi dolara za dodeljivanje ekonomske, humanitarne i vojne pomoći Ukrajini i drugim zemljama.

Iz pisma američkog lidera proizlazi i da je planirano da se od te sume 7,3 milijarde dolara pošalje za pružanje „ekonomske, humanitarne i vojne pomoći Ukrajini i drugim zemljama (pogođenim sukobom) i njihovom stanovništvu“.

Još milijardu iz dopunskih budžetskih sredstava američki lider namerava da upotrebi „u cilju jačanja strateških partnerstava SAD sa zemljama u razvoju“.

U dokumentu koji je objavila Bela kuća još se ističe da je Bajden tražio od Kongresa dodatna sredstva za pomoć Ukrajini preko Svetske banke u visini od 2,3 milijarde dolara.

Pored toga, Bajden je tražio dodatnih 200 miliona dolara za pružanje pomoći afričkim zemljama.

Ruska vojska zauzela strateški važnu tačku kod Marjinke

Pripadnici 5. ruske motorizovane brigade u jurišu su osvojili važnu stratešku tačku u Marjinki u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Prema rečima ruskog dobrovoljca sa kodnim imenom „Šahtjor“, ta tačka se nalazi na obodima Krasnogorovke, a ta strateška tačka je sada osigurana.

Dodao je i da je ta tačka važna jer se odatle mogu gađati položaji ukrajinskih snaga koje su onemogućavale bezbedan dolazak drugih ruskih trupa.

Oborene dve ukrajinske letelice kod Kurska

Dve ukrajinske bespilotne letelice oborene su od strane sistema PVO na prilazu Kursku, rekao je guverner Kurske oblasti Roman Starovojt na svom Telegram kanalu.

Sistem PVO je aktiviran oko 23.00 u četvrtak, 10. avgusta.

- Juče oko 23 sata, snage PVO oborile su dve ukrajinske bespilotne letelice na putu za Kursk. Hvala našim vojnicima na zaštiti i profesionalizmu - napisao je Starovoit.

U Kijevsko-pečerskoj lavri policija ne pušta ljude unutra

U Kijevsko-pečerskoj lavri je veliki broj policije, niko ne sme da uđe na teritoriju, piše ukrajinsko izdanje Strana.ua.

U UPC je saopšteno da policajci odbijaju da puste hodočasnike koji žive u hotelima manastira da uđu u Kijevsko-pečersku lavru.

- Na teritoriji Kijevsko-pečerske lavre i u njenoj blizini nalazi se veliki broj policije. Niko ne sme da uđe na teritoriju - piše list.

Maročko: Pojačan rad SBU kod Kupjanska

Služba bezbednosti Ukrajine je pojačala svoj rad u sektoru Kupjanska u uslovima primetnog napredovanja tamošnjih Oružanih snaga Rusije, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

- U selu Kupjansk i njegovoj okolini, došlo je do pojačanog rada SBU. Pojačane su mere za proveru dokumenata od civila, pooštrene su kaznene mere protiv privatnih preduzeća koja odbijaju da izvoze opremu i proizvode - rekao je ekspert pozivajući se na sopstvene izvore.

On je dodao da lokalno stanovništvo primećuje dolazak velikog broja grupa ljudi u civilu, koji se jasno bave obaveštajnim aktivnostima.

Proširenje gasne unije Rusije, Uzbekistana i Kazahstana

Trostruka gasna unija Rusije, Uzbekistana i Kazahstana može se proširiti i na druge zemlje, rekao je u intervjuu za RIA Novosti Dmitrij Biričevski, direktor Odeljenja za ekonomsku saradnju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

- Ne isključujemo mogućnost proširenja trilateralne saradnje u sektoru gasa. Znamo da i druge države pokazuju interesovanje za to. Otvoreni smo za takvu saradnju pod shvatanjem da ona treba da bude obostrano korisna i konstruktivna, uzimajući u obzir pozicije svih učesnika - rekao je on.

Rusija je u novembru prošle godine predložila Kazahstanu i Uzbekistanu da stvore „tripartitnu gasnu uniju“ koja bi podrazumevala transport ruskog gasa preko teritorija ovih zemalja. U januaru 2023. Gasprom i Ministarstvo energetike Uzbekistana potpisali su mapu puta o saradnji u gasnoj industriji. Taškent je pojasnio da dokument predviđa tranzit ruskog gasa kroz gasovod Centralna Azija - Centar koji prolazi kroz teritorije Kazahstana i Uzbekistana nakon tehničkih studija.

 

BONUS VIDEO: POSLEDICE RUŠENjA BRANE - Ovako izgleda poplavljena Nova Kahovka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

RUSIJA JE ŠOKIRANA: Dejan Stanković preuzeo Spartak, ali ono što je onda uradio sin legende SFRJ fudbala - zapanjilo je sve u klubu