"MI SMO UZ RUSIJU" Lukašenko se oglasio o Putinovoj poseti - Imamo jednu želju

Novosti online

16. 12. 2022. u 17:16

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin boraviće 19. decembra u radnoj poseti Belorusiji gde će razgovarati o strateškom partnerstvu i integraciji sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, saopštila je pres-služba Kremlja.

МИ СМО УЗ РУСИЈУ Лукашенко се огласио о Путиновој посети - Имамо једну жељу

Foto: RIA.ru

- Na poziv predsednika Republike Belorusije Aleksandra Lukašenka, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin će 19. decembra posetiti Belorusiju. Planirano je da se razgovara o ključnim pitanjima daljeg razvoja rusko-beloruskog strateškog partnerstva sa akcentom na saradnji u okviru država Unije, kao i aktuelne teme međunarodne i regionalne agende - navodi se u saopštenju.

Predsednici će dati prioritet bezbednosnim pitanjima, razmeniti mišljenja o situaciji u regionu i svetu i razgovarati o zajedničkim odgovorima na nove izazove.

Lukašenko: Ekonomija - glavna tema pregovora sa Putinom

Predsednik Belorusije je rekao da će na predstojećem sastanku sa Putinom razgovarati o pitanjima strateške prirode, pre svega, o ekonomiji.

- Razgovaraćemo o vojno-političkoj situaciji oko naših država. Naravno, razgovaraćemo i o odbrambenoj sposobnosti i bezbednosti. Ali najvažnija je ekonomija - naglasio je Lukašenko.

Beloruski lider rekao je da Minsk nikada neće biti neprijatelj Moskve.

- Suverenitet i nezavisnost Belorusije su nepokolebljivi. Istovremeno, Belorusija nikada neće biti neprijatelj Rusije. Šef beloruske države Aleksandar Lukašenko je to rekao - poručio je Lukašenko na sastanku o belorusko-ruskoj saradnji.

Šef države je napomenuo da nijedan od zajedničkih programa nije zadirao u suverenitet i nezavisnost Belorusije.

- Da, mi smo uz Rusiju. Kao suverenu i nezavisnu državu - naglasio je beloruski lider.

Rusi i Belorusi bi trebalo da imaju jednake cene energenata

Lukašenko je ocenio da Rusi i Belorusi treba da imaju jednake cene energenata.

- Imamo jednu želju, čak ne žalbu, već želju: da stvorimo jednake uslove za rad privrednih subjekata. Tako da poljoprivredna preduzeća, naša industrijska preduzeća, u sektoru usluga i tako dalje, rade u jednakim uslovima. Važno je da cene gasa i nafte ne budu previsoke pod ovim jednakim uslovima. Ali ovo apsolutno nije glavno. Glavno je da Rusi i mi imamo jednake cene energenata i drugim oblastima našeg delovanja - poručio je predsednik Belorusije.

Predsednik Belorusije očekuje da Rusija neće preduzimati nikakve mere kako bi sprečila tranzit beloruskih proizvoda u treće zemlje preko ruske teritorije.

- Mere koje je preduzela ruska strana ni u kom slučaju ne bi trebalo da ometaju tranzit beloruskih proizvoda u treće zemlje preko teritorije Rusije - istakao je on.

(RT)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)