PLENKOVIĆ PO TREĆI PUT PREMIJER: Teći će med i mleko, ali bez Srba

Nema mnogo promena u hrvatskoj vladi u kojoj više nema Srba, ali ima troje ministara iz Domovinskog pokreta.

ПЛЕНКОВИЋ ПО ТРЕЋИ ПУТ ПРЕМИЈЕР: Тећи ће мед и млеко, али без Срба

FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ Denis CERIĆ

Hrvati će za četiri godine imati prosečnu platu 1600 evra, zaustaviće se odlazak mladih, BDP će biti iznad proseka članica Evropske unije, a otvoriće se novih 125.000 radnih mesta u Hrvatskoj. Tako izgleda program nove vlade Andreja Plenkovića koji je predstavio u Hrvatskom saboru. Za svako rođeno dete majke će dobiti jednu godinu penzijskog staža, prosečna penzija biće 750 evra, a za dva meseca doneće se operativni program nacionalnih manjina do 2028. godine.

Tako premijer Plenković, koji je po treći put na čelu vlade, vidi hrvatsku budućnost u vladi u kojoj nema Srba koji su na izričiti zahtev Domovinskog pokreta izostavljeni. U saborskoj raspravi hrvatska opozicija je po stoti put pokazala da je bezidejna, razjedinjena i da nema baš nikog ko bi mogao postati lider. Sve se vrti oko besmislenih verbalnih prepucavanja u kojima premijer Plenković redovno izlazi kao pobednik.

Isključivanje SDSS-a iz hrvatske vlade niko u Saboru nije posebno komentarisao, a nova vlada HDž-a uz trojicu ministara iz Domovinskog pokreta ima šansu da opstane, pre svega zbog interesa jednih i drugih. Sada već bivša potpredsednica vlade iz redova Srba Anja Šimpraga kaže da „svedočio radikalizaciji diskursa u javnosti“ i da se manjinska pitanja „koriste kao moneta oko koje se postavljaju snažni politički imperativi i vizije promjene političkog okvira koji je za pojedine političke aktere izraz poželjnog, boljeg društva“. „Sa druge strane drago mi je da mogu poslati snažnu poruku da unatoč povlačenju sa pozicije u izvršnoj vlasti duboko verujem da put kojim Hrvatska treba da ide, a koji uključuje snažnu podršku izgradnji što kvalitetnijeg društvenog prostora delovanja i okvira za zaštitu ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, nema alternativu“.

Dok Šimpraga kaže da će se glas SDSS i dalje čuti, premijer Plenković nije dao konkretan odgovor da li će se nastaviti finansiranje zagrebačkih „Novosti“ kao do sada, već je najavio da će se izvršiti analiza uređivalačke politike tog medija, za kojeg Domovinski pokret traži obustavljanje finansiranja.

Predsednik države Zoran Milanović više se ne oglašava, nema ga često u javnosti i ne komantariše formiranje nove vlasti. Glavnu opozicijsku stranku SDP čekaju teški dani odmah nakon evropskih izbora, pre svega u smeni sadašnjem vođstva koje je doživelo debakl na izborima. Veliku perspektivu nemaju ni druge opozicijske stranke, a Plenković je taj potop opozicije komentarisao „toliko neuspeha i poraza, nije lako“.

Sastav nove hrvatske vlade ostao je gotovo isti, uz tri nova ministra i novo ministarstvo demografije. Diplomatiju će voditi dosadašnji ministar Gordan Grlić Radman, odbranu Ivan Anušić, unutarnje poslove Davor Božinović, a kulturu Nina Obuljen Koržinek. Ivan Penava je postao potpredsednik Sabora, a nakon godine dana biće potpredsednik vlade bez portfelja. Najmoćniji čovek Domovinskog pokreta Mario Radić ostao je izvan nove vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!