ŠTO ČEKA SDSS POD NOVOM VLASTI: Pupovcu brane i bacanje venca

Domovinski pokret najavljuje da lideru Srba u Hrvatskoj neće biti dopušteno da komemoriše srpskim žrtvama u Vukovaru.

ШТО ЧЕКА СДСС ПОД НОВОМ ВЛАСТИ: Пуповцу бране и бацање венца

Foto HINA/ ZVONIMIR KUHTIC

Politički sekretar Domovinskog pokreta koji će biti i novi ministar u hrvatskoj vladi Mario Radić najavio je da će Miloradu Pupovcu biti onemogućeno da baci vence u Dunav u znak sećanja na poginule Srbe u Vukovaru. Istovremeno, još dok vlada zvanično nije formirana, Domovinski pokret traži da se obustavi finansiranje zagrebačkih „Novosti“, a dovodi se u pitanje i jedinstvo manjinskih poslanika koji su se podelili. Tako će umesto Anje Šimprage iz SDSS-a potpredsednik nove vlade biti Robert Janković, a Radić kaže da je teza o jedinstvu kluba manjinaca u Saboru „priča za malu decu“. „Politika koja je do sada vođena više neće tako biti vođena, jer se ne želimo vraćati u prošlost. Ili mi nećemo biti deo nove vlasti“.

Radić je komentarisao i reči Milorada Pupovca da Domovinski pokret širi nacionalnu i versku mržnju, te da je i Ante Pavelić imao „svoje Srbe“. „Ja sam pre izbora rekao da mi nećemo ići, u prenesenom značenju, ni sa Dražom Mihailovićem, ni sa Josipom Brozom. Moramo uvesti principe u politiku, a Pupovac bi da je sada 1941. godina verovatno trčkarao između Tita i Momčila Đujića, dok se ne odluči gde bi bio“.

Najavljen je i veliki skup ove godine u Kninu na obeležavanju „Oluje“, a Radić kaže da će dovesti 150.000 ljudi i da će tamo pevati Marko Perković Thomson. „Mi smo naveli da je ponosan branitelj temelja Hrvatske“, a garantuje da ove godine u Kninu niko iz HOS-a neće biti uhapšen. „Ako će hapsiti moraće i nas hapsiti zajedno sa njima, to je jasno kao dan“.

Dok Domovinski pokret najavljuje prve korake, Andrej Plenković je pri kraju formiranja vlade u kojoj neće biti većih iznenađenja. Ostaće ministri iz HDž-a koji su bili i u dosadašnjoj vladi, ako sadašnji i budući premijer u poslednji čas drugačije ne odluči. Gordan Grlić Radman bi trebao da bude šef diplomatije, Ivan Anušić ministar odbrane, Davor Božinović bi trebao da vodi unutarnje poslove, dok bi Nina Obuljen Koržinek zadržala mesto ministarke kulture, a Tomo Medved bi bio zadužen za resor branitelja. U novoj hrvatskoj vladi biće samo četiri žene, a HDž je i na listama za Sabor predlagao mali broj žena.

Najzadovoljniji je Andrej Plenković jer je po treći put dobio priliku voditi hrvatsku vladu, a poručuje da je sve „zadaće“ na evropskom planu Hrvatska ispunila „tačno kao Švajcarci“, na minutu. Najavljuje i uspešnu turističku sezonu, time da je Hrvatska u osam godina od kako je na vlasti povećala prihode od turizma za 80 odsto. „To ne može Italija, Francuska, Španija, Matla i Kipar, ali može Hrvatska“, pohvalio se premijer.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!